вторник, 22 май 2018 г.

Последната теснолинейка в България стана на 70 г.

  • Последната теснолинейка в България стана на 70 г.

    Снимка: bta.bg

Днес беше отбелязана 70-годишнината на последната теснолинейка в България, съобщи пресцентърът на община Разлог. Тържеството се е състоя на гара Септември в присъствието на стотици хора, които продължават да ползват атрактивната железница. След фолклорен концерт влакът потегли по традиционния си маршрут с локомотив, окичен с венец.
"Теснолинейката е изключително важна за индустриализацията на Разлог, коментира кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев. Чрез нея градът от десетилетия е имал възможност да развие транспортните си връзки със страната", е казал той с пожелания за здраве и ползотворна работа на хората, които обслужват транспортната линия.
Железопътната линия е построена за 24 години, а наименованието теснолинейка идва от междурелсието, което е с широчина 760 мм и е почти наполовина от нормалното - 1435 мм, се припомня в съобщението. Тя е открита в завършен вид на 9 декември 1945 г. Разстоянието от 125 километра между крайните гари Добринище и Септември се изминава за около пет часа. И днес теснолинейката е единствен транспорт за стотици хора в региона, допълват от община Разлог.