петък, 25 май 2018 г.

Маркус Васмайер открива сезона в Банско след два дни

  • Маркус Васмайер открива сезона в Банско след два дни

Легендата на ските от Германия - двукратният олимпийски шампион Маркус Васмайер ще открие официално ски сезон 2015-2016 в Банско само след два дни. Той ще води колоната от почитатели на ските, които ще се спуснат срещу тимовете на ветераните на пистите на Тодорка - Марк Жирардели и Петър Попангелов. Състезанието, наречено от организаторите "Влез в отбора на шампиона", ще противопостави три отбора от по 15 скиори, водени от Васмайер, Жирардели и Попангелов. Официалното откриване на сезона ще се състои на площад „Никола Вапцаров”, с подгряването на публиката от самодейните състави на читалището от 17:30 часа, а от 18 часа, една от най-популярните български групи и запазена марка за качествена музика и добро настроение - „Акага”, ще поздрави жителите и гостите на курорта с концерт.

Двадни преди откриването на сезона, Бавско получи наградата за най-добра фестивална дестинация повреме наи обявяването на тазгодишните балкански награди за туристическа индустрия. На официална церемония в София жури от представители на туристическия бизнес от България, Сърбия, Италия и Румъния, е присъдил престижното отличие за последователната и активна политика на администрацията за развитие на Банско като фестивална дестинация.
Сравнително малката община Банско с 13 000 жители, обявена за Зимна столица на Балканите, за трета поредна година е носител на приза "Най-добър ски курорт в България", припомнят от общинската управа на планинския град. Тя изпълнява собствена програма за развитие не само на зимния, но и на летния туризъм. Приетата Стратегия за развитие на туризма и общинската програма "Територия на духа" са в основата на амбициозните проекти, които Банско изпълнява успешно, заявяват още от общината, която предлага на своите жители и гости културен календар с над 50 фестивални формата през цялата година. Сред тях са международният джазфест, "Банско филм фест", фестивалът на балканската музика "Бохеми", музикалният фестивал "Банско бийт", оперният и балетен фестивал.