Бизнесът възстановява дома на съратник на Левски

  • Бизнесът възстановява дома на съратник на Левски

    Снимка: bnr.bg

Българският бизнес подема благотворителна кампания за възстановяване родната къща на Иван Грозев - съратник на Васил Левски в Карлово. Инициативата е на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която призовава всички българи, които могат да си го позволят, да се включат. Поводотъ за това е 120-ата годишнина от създаването на първите търговски палати в България.

БТПП вече е осигурила необходимите средства за закупуване на имота, където се намира къщата. Благодарение на включилите се към момента дарители, са започнали ремонтни дейности по къщата. Всеки, които иска да допринесе със средства, може да го стори в българската краудфъндинг платформа Collectim. Името на всеки дарител, включил се в инициативата, влиза в списъка на родолюбците - благодетели, който ще се съхранява в музея за личността и делото на Иван Грозев. Подготвени са и много награди за дарителите, информация, за които е на разположение в платформата Collectim.

Иван Грозев е сред най-видните възрожденци, един от най-близките помощници на Левски и участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Като един от първите кметове на София след Освобождението, превръща столицата в град с европейски облик, изгражда паметника на Васил Левски в София. Той е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска Търговско-промишлена палата), участвал е в създаването на средно търговско училище в София (днес елитните Търговско-банкова и Финансово-стопанска гимназии), работилница за ремонт на локомотиви и вагони, както и изграждането на църквата „Св. Илия“ в Княжево.