От 5 до 18 лв. струва входът за реставрирания Евксиноград

  • От 5 до 18 лв. струва входът за реставрирания Евксиноград

    Снимка: Ели Маринова

  • От 5 до 18 лв. струва входът за реставрирания Евксиноград

    Снимка: Ели Маринова

  • От 5 до 18 лв. струва входът за реставрирания Евксиноград

    Снимка: Ели Маринова

Напълно реставриран, дворецът "Евксиноград" отваря врати за посетители от новата година след близо две години прекъсване. За реконструкцията на резиденцията са вложени 9,8 млн. лв. по проект по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.

Освен като туристическа атракция, дворецът "Евксиноград" е реставриран и пригоден така, че да се ползва за учебни цели и социални мероприятия. Така той ще заживее пълноценен съвременен живот, без да бъде само обект за разглеждане.

Реставрирани са Дворецът,  парка, обслужващите сгради - АТС, конюшни, оранжериите, както и крепост Кастрици.

Евксиноград е единственият дворец в България, който е замислен, проектиран, построен  и използван само като дворец и организиран по начин, който следва изцяло дворцовия стил.  Спазени са всички модерни за тогавашната епоха строителни течения, бил е електрифициран, ползвано е централно отопление с термопомпи. "Евксиноград" е имал първия електрифициран парк в Европа. Трудно е възстановено вътрешното пространство. През 1978 г. дворецът е претърпял голяма реконструкция и третият етаж с част от втория са били превърнати в хотелска част. От различни източници е събрана информация, намерени са оригиналните проекти и по тях са възстановени изцяло горните два етажа. Реконструирани са всички инсталации. Преди ремонта сутеренът е бил наводнен и мухлясъл, след което са започнали да се рушат архитектурни елементи на сградата. Дворецът има нови електрическа, отоплителна  и вентилационна системи.

Използвани са природните дадености на комплекса. Термопомпа използва минерална вода за отопление. Възсановени са интериорните елементи, текстилните тапети. Цветовете са избрани по подразбиране и са съобразени с моредните за тогава нюанси на  дворцово обзавеждане, тъй като снимките от това време са черно-бели. Подовата настилка е възстановена, сутеренът е направен така, че да бъде използван за пресконференции, семинари, да има мултифункционална роля. Улеснен е достъпа на хора с увреждания. Има стъклен асансьор, зад трапезарията в кафенето малко повдигащо устройство отвежда до тоалетните за туристи.

За преодоляване на препятствията по стъпалата към основната сграда има специални автоматични колички, за да не се монтира рампа, която ще промени облика на сградата. Част от помещенията на двореца са обзаведени, почти всички мебели са оригинални. Очакват се допълнително обзавеждане по предварително зададени от екипа изисквания - без значение дали те ще се набавят от антикварни магазини или ще се изработят от мебелни производители, те ще се впишат подобаващо в цялостния вид на замъка. Оригиналната мебелировка е била от бяло дърво - в духа на една дворцова лятна резиденция в Европа от това време.

През лятото паразитът чимширов молец напада всички чимшири в градината на двореца, в резултат на което те са силно повредени. Работи се по възстановяването им. Преди ремонта в дворовете на замъка са се отглеждали около 350 растителни вида. След реконструкцията тук ще виреят над 500 вида. Водните лилии в големия фронтален шадраван са зазимени. На тяхно място в момента има борови клонки.

Повечето спални са на  втория етаж, а на третия етаж ще има експозиция с предмети от бита на царското семейство - часовници, сервизи, предмети от живота им. Всички камини са възстановени, макар те да имат само декоративна функция в момента. Работят всички уникални часовници, подарени на царското семейство от приятели от цял сват. Прави впечатление, че почти във всяка стая присъства като знак водната лилия - в орнаментиката на дървото, в килимите, пердетата, в детайли от полилеите. Това е била емблемата на царската фамилия. Килимите са поръчани и изработени от сливенска фабрика по възстановка от снимки.

До двореца има обслужваща сграда, в която вероятно е живеел управителят. Там са пригодени две мултифункционални зали, информационен туристически център, кухненско оборудване. Бившите конюшни са се ползвали и за гараж. Сградата ще бъде музейна експозиция с атрактивни находки от крепостта Кастрица.

Късноантичната и средновековна е реставрирана и консервирана, без дострояване и неадекватна намеса. Тя се намира  в границите на резиденция Евксиноград - на 7.46 km североизточно по права линия от центъра на Варна на нос Св. Георги (Св. Яни) в северния край на варненския залив. Около средата на ХІІІ в. фортификацията на късноантична крепост, разрушена и изоставена към началото на VІІ в.,. Крепостната стена с дължина над 200 m, запазена на места до 3 m, прегражда нос Св. Георги (Св. Яни) по посока изток- запад. Използвана е като морска врата, тук се е водела активна търговия по времето когато Венеция и Генуа са процъфтявали като туристически центрове. Монтирано е декоративно осветление - такова, каквото има и самия дворец Евксиноград.

Реставрирано е царското кресло, в което е обичал да сяда царят. Обновени са осветителните тела в парка, всички алеи са електрифицирани, напоителната система е изцяло нова и автоматична, възстановен е слънчевия часовник и беседките, както и розариума по първоначалния му проект.

От 5 до 18 лева ще струва входния билет за двореца и прилежащия комплекс. Ще бъдат изготвени няколко плана, според времето на обиколката и желанието на туристите. Ще се влиза на групи от по минимум 10 и максимум 25 души. Въвеждането на туристите ще става след предварителна заявка.

Дворецът ще е отворен целогодишно, с един почивен ден в седмицата. Дългата обиколка ще трае около 2 часа. Специално разработен уебсайт ще дава информация на желаещите да разгледат историческата ценност с подробности за достъп, цени, работно време. Дворецът ще е отворен целогодишно с един почивен ден в седмицата. Дългата обиколка ще трае около 2 часа.