събота, 31 октомври 2020 г.

Чурка и Сърбогъзи в листа на най-смешните имена на села

  • Чурка и Сърбогъзи в листа на най-смешните имена на села

    Снимка: vsekiden.com

  • Чурка и Сърбогъзи в листа на най-смешните имена на села

    Снимка: photo-forum.net

  • Чурка и Сърбогъзи в листа на най-смешните имена на села

Както и фамилиите, така и много от селищата у нас носят името си от някаква стара история, която дълго се е помнела или от името на създателя си. Шегобийци нашенци не липсват в нито една област. Ще направим блиц преглед на най-колоритните и куриозни имена на села. А ако имате още примери, ще се радваме да ги споделите, за да допълним колекцията.

Безспорно началото идва заслужено за  Чурка - село в Южна България. То се намира в община Мадан, Област  Смолян. Освен с колоритното си име (никой не помни от къде е дошло), селото се слави и с древните си корени. В района са открити останки както от римско, така и от тракийско време, а останките от Османската империя, личат от сградите и каменните зидове, по билата на местните върхове.

Не, че сме се захванали за мъжкия полов орган, но следва Долно Уйно - село в Западна България. То се намира в община Кюстендил, Област Кюстендил. Селото е разпръснат тип, образувано от махали: Курнец, Деданиковци, Цветкова, Бабабоневска, Славковци, Райковци, Моралийска, Селище, Янковци.

И разбира се, на горния край на склона стърчи не кой да е, а село Горно Уйно,  по поречието на река Уйненщица.

Не е тайна, че почти пословично е чувството за хумор на хората в Западна България. Там са и селата с интересните имена  Сърбогъзи, Торбалъжи, Пържиграх и Чуйпетлово, Тъпчилещово и Пърша. Село Торбалъжи до Габрово било кръстено на прякора на първия заселник и основател на селището – козарят Дончо Торбалъжи. А го наричали така, заради таланта му да разказва увлекателно лъжливи истории.  Два от кварталите на Габрово – кв. Андреево и кв. Любово са бивши села, чиито имена преди присъединяването им са били – Търсигъзи и Гъзурниците.  В близост до село Гъзурниците  се намира махала Пръдлевци.

В околността на Дряново също има с какво да се похвалят. Най-малкото със село Дупините, тревненското село Пържиграх, в което днес не живее никой, къщите я карат на доизживяване. Да не пропуснем  дряновските села Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, Шишня, Чуйпетлово, Тъпчилещово и Пърша.

Не само имената, но и улиците в България понякога се веят с луди имена. Да преместим поглед от селата за малко, за да споделим усещанията на хората, живеещи във варненския централен квартал Трошево. Имената като цяло са прекрасни думи. Наистина. Без доза ирония. Но! Не за имена на улици. Или ги е измисляла поетеса, или на авторите са им били временно изчерпани идеите. Реално съществуващи и една до друга се веят гордо в момента улиците: Блян, Милосърдие, Радост, Фантазия, Усмивка, Нежност, Сълзица, Лира, Копнеж, Вярност.

По принцип изчезването на села от лицето на страната е много тъжно явление. Гледката - също. Но как ли са се чувствали, докато споделят от къде са родом, жителите на изчезналото село  Сърбогъзи?