Спасиха камион с котки в Ханой, карали ги „на ресторант”

  • Спасиха камион с котки в Ханой, карали ги „на ресторант”

    Снимка: gustonews.bg

Полицията в Ханой е задържала камион, натъпкан с над един тон котки, внесени контрабандно от Китай, за да бъдат продадени на ресторанти в Северен Виетнам, предаде ДПА, цитирана от БТА. "След подаден сигнал задържахме и претърсихме камиона, и открихме котките вътре", казва заместник-началникът на полицейското управление Као Ван Лок.Неназованият шофьор, който е и собственик на камиона, е казал, че е купил котките от Китай.

Снимки в местен вестник показват животните, натъпкани в дървени щайги, от които се подават крака и опашки. От полицията заявиха, че ще освободят животните. Но пък е сигурно, че шофьорът ще бъде глобен с 350 долара за транспорт на стоки без нужните документи.

Котешкото меню се смята за деликатес, особено в Северен Виетнам, където котките са наричани "малки тигри". Местните вярват, че животните носят късмет. Месото от котки обикновено се пържи или приготвя на барбекю. Поднася се по празнични поводи или се консумира като закуска с оризово вино. Нарасналата през последните години популярност на котешкото месо е довела до увеличен контрабанден внос от Китай.