Оживяват римските чешми в Хисаря

  • Оживяват римските чешми в Хисаря

    Снимка: stock.evgenidinev.com

Обявен наскоро за най-зеления град на България, Хисаря увеличи притока на туристи с 30% в последните три години и се утвърждава като все по-търсен курорт, съобщава БГНЕС. Идващото лято ще го завари с нова визия. В града се строят водопийни павилиони и колонади за минерална вода, а в момента се възстановяват и римските чешми. 22 са изворите на минерална вода в Хисаря, а общата площ на парковете е 700 дка. Липсата на индустриални предприятия гарантира чистотата на въздуха. Туризмът е основното препитание тук. В последните месеци е решен един от най- сериозните проблеми на града в близкото минало- канализацията.

Тя е завършена вече напълно и това също е една от предпоставките Хисаря да бъде обявен за най-зелен град на България през 2014-а. Пенка Генева, кмет на Хисаря, споделя, че в хода на изпълнението на проекта за водния цикъл са изникнали много проблеми и препятствия, но всички те са решени и общината е единствената у нас, успяла през изминалата година да завърши изцяло водния цикъл с проекта за канализация и водопровод в трите квартала на града.

Спокойно, зелено и полезно за здравето място, Хисаря е желана дестинация и за дълга почивка, и за уикенд. Впрочем за почивните дни без резервация не се намира място. В спа комплексите легловата база е заета около 60% целогодишно. Градчето е любим курорт още от римско време, а до края на месеца историческата връзка между епохите и традицията ще подчертаят и оживелите римски чешми, откъдето ще потече гореща минерална вода.