сряда, 23 май 2018 г.

Най-евтината морска почивка е в България

  • Най-евтината морска почивка е в България

Години наред Българското Черноморие се приема за най-евтиния и изгоден вариант за лятна почивка сред традиционните за европейците дестинации в сравнение с Гърция, Турция, Испания, Италия – сочи проучване на в. „Труд”. Доказва го и сравнителният анализ за цените на храни, напитки и плажни принадлежности в популярни курортни места, който Британската пощенска служба публикува всяка година. Последното му издание е за 2014 г. и според него българският курорт Слънчев бряг за пореден път е бил най-евтиният в Европа. Изчисленията на Британските пощи сочат, че един ден в родния курорт за двама души през миналото лято е струвал средно 111,40 лева. Сумата е с 13,6% по-малка спрямо 2013 г.

След нас по евтиния се нареждат Мармарис в Турция и Коста дел Сол в Испания. Джобните, нужни там, са били съответно 143 и 146 лева. Най-много средства е отделяла двойка, решила да посети в летния сезон Соренто, Италия - 275 лева.

Тенденцията е цените на храни, напитки и плажни продукти у нас да са още по-ниски спрямо миналото лято и да са далеч под тези от 2013 г. Според българския бизнес основни виновници за очаквания нов спад в цените по нашето море това лято са отливът на руските туристи и трайното преориентиране на българите към плажовете на Северна Гърция.

По Северното Черноморие

Поне 40 лв. дневно излиза сметката на летовник, решил да почива във Варна. Парите стигат за приличен обяд и вечеря и най-елементарното плажно развлечение - четене на вестник или списание.Чаша кафе в капанчетата край плажа се намира за 1-1,20 лв., докато в по-престижните заведения край брега и в центъра цената скача до 2,50 лв. За бутилка кока-кола кръчмарите вземат от 1,80 до 2,20 лв., колкото струва и чаша наливно вино. Бутилираната бира в заведенията се продава от 2,40 до 3,50 лв., а литър и половина студена минерална вода - от 2,20 до 3,50, т.е. тройно по-скъпо, отколкото в магазините. Обилният обяд за двама в закусвалня излиза 12-13 лв., а в приличен ресторант сметката ще е поне 20 лв. Двойно повече струва скромно вечерно меню от цаца, пържени картофки, десерт и бутилка вино в най-евтините кръчми.

По Южното Черноморие

В Бургас чаша кафе e 1,50 лв., бутилка бира 2,50 лв., кока-колата е 1,90-2 лева за бутилка, 3 лева е чаша вино, а 2,50 лв. е минералната вода. Обяд за двама е 30 лева, но може да излезе и 20-25 лева в капанче край морето. Стикер срещу насекоми може да се намери за 2,70 лв. в аптеката. 12-15 лева е кремът срещу изгаряне. В класен ресторант вечеря с три блюда и бутилка вино за двама е минимум 70 лева. Има и много по-евтин вариант - на капанчетата край морето, където може да излезе 40-50 лева с бутилка вино.

В Слънчев бряг чаша кафе струва 1,50 лева, 2,50 лева е българската бира, а 3 лева е половинлитрова бутилка кока-кола. 4 лева струва чаша вино, а половинлитрова бутилка минерална вода е 1,50 лв. 11 лева струва крем против изгаряне, около 3 лева е стикер срещу насекоми. Обядът за двама струва 30 лева, но в ресторант. В заведенията за бързо хранене двама души могат да се нахранят с две блюда и напитка и за 16 лева. Вечерята излиза около 40 лева.

В Поморие 1,70 лв. е чашата кафе, 3,19 лв. е бутилка бира. Колата е 2 лева бутилката, 3 лева е чаша вино, а литър и половина минерална вода е 2,40 лв. Обяд за двама излиза 18 лева, а вечерята - 40 лева, като 20 лева е само бутилката вино. Кремът против изгаряне е около 15 лева, а стикер срещу насекоми е около 2,70-3 лева.

Спад на цените има и в Италия, и в Турция

Спадът на цените на италианските хотели по програми, които са за периода септември-октомври, е в рамките на 15-20%. И тази година по българските плажове ще се разхождат най-много румънци и германци, няма да липсват и гости от бившия социалистически блок - чехи, словаци и поляци, твърдят от бранша. „Голям брой туристи очакваме и от Македония и Сърбия“, каза председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков.Въпреки кризата в Русия по морето няма да липсват и руските туристи - става въпрос за хора със собствени жилища тук.

Българинът предпочита „дълъг уикенд“

Традицията българите да търсят разнообразна форма на почивка се запазва и тази година. По Черноморието с възможностите за бързо придвижване „дългият уикенд“ вече е реален факт и ще бъде една от новостите на пазара за тази година.Аналогично е положението със Северна Гърция, където голяма част от българите почиват неколкократно през годината за по 3-4 нощувки.

В Италия е най-скъпо

Това лято предпочитани дестинации в чужбина за българските туристи ще бъдат Турция и Италия, прогнозират туроператори. От офертите в интернет се вижда, че седемдневната почивка в хотел 3 звезди в Анталия с автобус може да излезе около 590 лева на човек, като в цената се включват закуска и вечеря. Подобно пътуване, но със самолет, до Кушадъсъ излиза 660 лева, а до Бодрум - със 130 лева повече.

Седмица в тризвезден хотел в италианските курортни селища Римини, Пулия и Бая Домиция излиза около 900 лева на човек, а в Сицилия - със 100 лева повече.