сряда, 23 май 2018 г.

Ваканция в българското село - къде и защо

  • Ваканция в българското село - къде и защо

    Снимка: Ели Маринова

  • Ваканция в българското село - къде и защо

    Снимка: Ели Маринова

  • Ваканция в българското село - къде и защо

    Снимка: Ели Маринова

Със сигурност „певецът на българското село” Елин Пелин щеше да се зарадва от плавното, макар и плахо възраждане на някои селца у нас. За пустеещия ландшафт на десетки изчезнали села няма да говорим точно тук. По-скоро думата ни е за един различен прочит на вашата лятна почивка. На село. Ако сте прекарали летните си ваканции на село, ще си спомните магията на детството. Ако не сте имали този шанс, за вас това ще бъде екзотика и пътуване в един различен, екзотичен свят. Преди време ви разказахме за село Буката в Родопите.

Сега мимоходом ще надникнем из няколко живописни местенца у нас. Само мимоходом. На вас оставяме истинските обиколки. Селският туризъм е един чудесен път към традициите в България. В селската къща ще усетите традиционния бит и култура, народопсихологията и гостоприемството на българите, уникалната местна кухня, съхраненият фолклор, обичаи и занаяти.

Обикновено гостите се посрещат в автентична къща, строена през XIX или ХХ век, а част от преживяването е храната, която домакините приготвят от екологично чисти продукти – домати, краставици, чушки, набрани призори от градината, или пък ароматни подправки, събирани от близките гори и полета.

Вместо разходка до мол-а, на село може да помогнете на домакините в приготвянето на някое специално ястие по стара рецепта, в селскостопанската работа, да пояздите кон, да се поводите на каруца, теглена от магаре. Ако не се боите от изцапани ръце, може да издоите козичка, крава, да окосите малко сено, да подквасите мляко.

В България има и много винопроизводители с европейска и световна известност - Асеновград, Бургас, Брестовица, Поморие, Беса валей, вила Любимец, Русе, Дамяница, Домейн бойар, Евксиноград, изба Тодоров, изба Хан Крум, Катаржина естейт, Менада, Поморие, Сакар, Любимец, Тера Тангра и други.

Има селски къщи за гости навсякъде. В Стара планина идете в Априлци, Шипково, Рибарица, Медвен, Жеравна, Ичера, Градец, селата в Еленския Балкан и други. Около Велико Търново е архитектурният резерват Арбанаси, до Габрово е село Боженци.

В Рила се отбийте в Говедарци, Добърско, Мала църква, Бели Искър, Долна баня.

Където и да се отбиете в Родопите, всяко село ще ви приюти - Момчиловци, Гела, Широка лъка, Смилян, Арда, Забърдо, Лещен, Ковачевица, Долен, Триград, Ягодина и други.

В Пирин не заобикаляйте Добринище и Банско.

В Странджа вижте селата Българи, Граматиково, Кости, Бръшлян. Предлагат се разходки до старинни мелници, тепавици, езда на магаре и разходки с магарешки каруци. Тук туристите могат да наблюдават автентичния нестинарски танц върху жарава.

Кадрите, които ви показваме са от в Жеравна – родното място на Йордан Йовков. А кратуните, приличащи на круши – от къща за гости „Юнашки глави”. Където и да отседнете в българско село, поне за кратко ще се слеете с истинския дух на България. Истинска, стара, наша, с дъх на баница и звън на чан, с вкус на чубрица и усещане за родина.