Откриха домашна пивоварна в дома на Шекспир

  • Откриха домашна пивоварна в дома на Шекспир

    Снимка: londonforyou.ru

В дома Ню Плейс в Стратфорд на Ейвън, където Шекспир е живял последните 19 г. от своя живот, археолози са намерили при разкопките пивоварна, кухня, а също килер и хладилно помещение, съобщи Би Би Си. Резиденцията е имала общо 20 помещения. Сградата е била разрушена през 1759 г. от тогавашния собственик на дома, на когото не се нравел интересът от страна на поклонниците на Шекспир.
Стратфорд на Ейвън е успял да съхрани родната къща на големия британски и ирландски драматург, писател и поет. Къщата, която е построена от бащата на Шекспир Джон, се намира на централната улица на Стратфорд на Ейвън. Пред нея съвременниците му се превъплъщават в ролята му пред възхитените погледи на туристите. Според статистиката поне три милиона души всяка година посещават родния дом на автора на "Ромео и Жулиета", "Хамлет", "Крал Лир", "Отело", "Макбет", "Дванайста нощ", "Укротяване на опърничавата", "Сън в лятна нощ" и много други, които не слизат от репертоарите на световните театри и вдъхновили много велики композитори и кинематографисти. В двора млади артисти играят част от героите на Шекспир, оставайки без дъх неговите почитатели.

Къщата е запазила напълно автентичния си вид - тя е такава както е била, когато на 23 април 1564 година се ражда Уилям Шекспир. Мраморните плочки, стените, дървената конструкция, леглата, част от инструментите на баща му - богат търговец на вълна и производител на кожни ръкавици, са напълно запазени. Местна екскурзоводка, облечена в традиционните дрехи от онова време, Ви посреща на входната врата и започва пламенно да разказва за всички подробности от живота на Уилям Шекспир. "Разходката" в дома върви бавно, защото всеки иска да остане максимално дълго - да диша, да чувства, да се върне във времето отпреди пет века. Стратфорд на Ейвън, който е наброявал около 1500 души, когато се родил Великия творец, е успял да съхрани и известната кръчма от онова време "Мелницата", където Шекспир заедно с приятелите си идвал да отпразнува поредният си успех. Недалеч от нея се намира и къщата на дъщеря му, където той живее от 1613 до смъртта си на 23 април 1616 г. Днес е останала много малка част от двете къщи, които семейството е закупило през 1598 г. В двора има разкопки, които припомнят за двете големи къщи, разрушени през 18 век.

Към края на Стратфорд на Ейвън се намира и църквата "Света Тройца". В нея е погребан великият поет и неговите близки. Недалеч от надгробната плоча е поставено и кръщелното от 26 април 1564 г. на Уилям Шекспир. А в музея за Шекспир се намира може би и една от най-точните оценки за творчеството му. Там пише: Преди Телефона, Телевизията и Интернета имаше Шекспир.... Напускайки Стратфорд на Ейвън ценителите на Уилям Шекспир задължително минават и пред Globe Theatre в Лондон, за да почувстват атмосферата от сцената, където Шекспир е играл и поставял част от своите произведения.

Източник: БГНЕС