събота, 31 октомври 2020 г.

Направи си нестандартен подарък за Коледа и Нова година!

  • Направи си нестандартен подарък за Коледа и Нова година!

    Снимка: Ели Маринова

По декемврийските празници може да прочетете всякакви къдрави пожелания и послания. И във всички доминира думата „добър”. Питайте Гугъл! Да бъдем по-такива и по-онакива, и по-добри и по-чевечни и по- и по-... Хапваме, пийваме, подаряваме си подаръци, казваме си някоя друга красива дума и толкова. До следващия празник. И следващите пожелания да сме добри. И може би наистина сме добри. Дори пускаме по един два смс-а за някоя кауза. След което съвестта ни е чиста, нахранена, в сърцето ни е топло. Предлагаме ви нестандартен вариант за коледен подарък от вас за...вас. За душата и сърцето ви.

Ако сте родители на малко дете и имате умалели дрешки и обувки, кашон със здрави играчки, но все пак – вече неподходящи за възрастта на порасналия ви малчуган, не чакайте да видите в социалната мрежа подкана за благотворителност. Има такива, но те са епизодични и много често – вече отминали. Лично проверих по телефона за нагласата  за дарове в „Дом майка и дете” във Виница във Варна. Оттам отговориха, че са добре дошли всякакви здрави дрешки, обувки и играчки за малки деца. Стига да са чистички, изпрани и годни за употреба. По всяко време през деня може да ги занесете и да зарадвате дете. Това може да свършите след справка по телефона с домовете за деца без родители в който и град или село на страната да живеете.

Друга идея. Ако са ви умалели дрехите или прецените, че няма да ги носите,  има църкви, които на драго сърце ще ви посредничат, за да помогнете на бедни хора да се облекат. За вас може да са ненужни и излишни, но ще зарадват и стоплят някого. Бъдете сигурни.

И още нещо. Зоопарковете в цялата страна са в много окаяно състояние. Всеки от тях е отворен за помощ от ваша страна. Станете осиновител на едно животинче! Ето, например варненският зоокът предлага на всеки желаещ да изненада близък или приятел като му „подари“ едно от животните, поемайки месечната му издръжка. Чрез такава кампания свой покровител са намерили много от питомците на зоопарка. Избирате животно от списъка за осиновяване и сключвате договор за дарение. Подарявате договора на свой близък и ...ставате малко по-добър човек. Осиновител може да бъде всяко физическо или юридическо лице като при желание от страна на осиновителя е възможно поставянето на табелка с данните на осиновителя пред помещението на осиновеното животно или на друго подходящо място. Разходите за издръжката на животното (храна, медикаменти и дребни ремонти) се поемат от осиновителя. Получавате и  специална грамота и календар с животните от зоопарка.

В списъка за осиновяване са включени над 50 животни. Сред тях са тигър, лъв, кафява мечка, лама, магаре, орел, маймуни, пауни и много други. Най-евтина е издръжката на гълъбите – 20 лв., а най-скъпа е месечната грижа за тигър или лъв - 290 лева. Ето така пожеланието за доброта вече е реално, видимо и истинско.