събота, 31 октомври 2020 г.

Как да преборим януарската депресия

  • Как да преборим януарската депресия

    Снимка: saludpasion.com

Обикновено краят на месец януари се спряга за най-депресивното време от годината. Напоследък обаче психолозите са на мнение, че гемиите ни започват да потъват веднага след поредицата масосви зимни празници, а именно –  7 януари, Ивановден. Причините са няколко:

1.Тъкмо сме изтърсили портфейла си за подаръци и за Голямото Коледно – Новогодишно пазаруване за трапезата. Идва времето на дебелите сметки за отопление, в пъти повече отколкото през топлите сезони. Идва и времето за плащане на данъци. Чудна комбинация, в която спада настроението ни и желанието да си доставяме малките радости, с които сме свикнали.

2. От друга страна обилното преяждане през почивните празнични дни вместо да ни зареди с енергия, ни изтощава допълнително. Спада нашата физическа кондиция. Илюзия е, че многото храна зарежда -  вместо да напълни клетките ни с ценни вещества, организмът ни е бил зает да се справя с излишеството от храна. Енергията ни е отишла в храносмилателен труд вместо в съзидателно зареждане.

3.На трето място – денят е твърде къс. Залезът се ориентира някъде около 16.30 ч. И да не сте го забелязали – питайте фотографите, които се настройват за снимки точно по време на залез. Липсата на светлина допълнително помага на депресивните състояния и меланхолията. Не искам и да знам как живеят хората в северните страни. Знам само, че там процентът на самоубийствата е най-висок.

Има няколко трика, които със сигурност ще намалят меланхоличното ни настроение в началото на годината. Няма да ни донесат повече пари, но ще ни помогнат. Ако носим дрехи в по-ярки и топли цветове, това до голяма степен ще повиши настроението и кондицията ни. Абстрахирайте се от сиво-кафевите масови щандове, в които се обливат всички магазини от октомври до март. Все някъде в гардероба си имате весели цветове. Не вярвайте и на мита, че сиво-черната гама в облеклото ви на работното място, ви гарантира по-сериозно отношение и висок професионализъм.

Друг похват за справяне с януарската депресия е да влизаме в хранителния магазин нахранени. Така има шанс да купим по-малко излишни неща. Вместо да влезем с пазарска количка, работа ще ни свърши и кошницата. Хем ще я напълним по-бързо и с по-малко продукти, хем като ни дотежи в ръката, ще приключим с пазаруването. Най-скъпите стоки са подредени на нивото на очите ни. Промоционалните артикули почти винаги са или най-долу, или най-горе. Добре е да се знае.

И да не забравяме хобитата си. Ако е възможно, нека се занимаваме с любимо нещо поне в почивните дни или ако е възможно – вечер след работа. И по малко шоколад помага. Все си е прилив на ендорфини – хормоните на щастието.

Успешно преборване на депресията! Все пак хубавата част от годината тепърва предстои. Ще я дочакаме. Започвайте да планирате следващата по-дълга почивка!