понеделник, 16 юли 2018 г.

Съвременни турски художници показват графика в Галерия Ларго

  • Съвременни турски художници показват графика в Галерия Ларго

Колекция от 252 творби от 159 съвременни турски художници, работещи в областта на графиката показва варненската Арт Галерия Ларго. Експозицията се откива на 16 юни от 18:30 часа. Всички участващи творци са членове на Истанбулското екслибрис общество, което е организатор на събитието.

През август 2014-та година Арт Галерия Ларго организира първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Събитието беше изключително успешно, привлече за участие над 220 от най-добрите съвременни екслибрис художници от 36 държави от цял свят. Високото ниво на конкурса фокусира вниманието към Варна и към галерията. В резултат на това галерия „Ларго” получи покана да представи пред българската публика традиционната годишна изложба на членовете на Истанбулското Екслибрис Общество. Мащабната изява се организира ежегодно в края на годината и представя най-новите достижения на съвременния турски екслибрис както пред турската публика, така и в чужбина чрез гостуване на изложбата в страните, където има особен интерес към това изкуство. Колекцията за 2014-та година беше представена за първи път през ноември 2014 година в Университета Ъшък в Истанбул. През месец юни тя ще гостува на Варна, а след това ще пътува за град Патра в Гърция и за град Гуанченг в Китай.

По време на церемонията по откриването в галерия „Ларго” изложбата ще бъде представена от проф. Хасип Пекташ, председател на Истанбулското екслибрис общество и ръководител на катедрата по визуални комуникации на Факултета за изящни изкуства в Университет Ъшък, Истанбул и от доц. Хатидже Йоз, която е ковчежник на дружеството.

В изложбата ще видим както творби на участници в миналогодишния Международнен Екслибрис Конкурс Варна като Алперен Гюлду, Шукрю Ертюрк, Ведат Чолак, Хатидже Йоз, проф. Мартин Байенс от Белгия, който е почетен член на обществото, така и на нови за българската публика имена като Елиф Варол Ерген, Мюжде Аян, Тезджан Бахар, Юнус Гюнеш и др.

В Турция интересът към изкуството на екслибриса се увеличава с всеки изминал ден. За неговото популяризиране особено много помага работата на учителите по изобразително изкуство, графика и графичен дизайн в училищата. Екслибрисът е съвсем нов за Турция, но много млади турски художници в последните години започват да рисуват екслибриси. Те печелят награди в престижни международни конкурси. Всичко това става възможно благодарение на активната дейност на Истанбулското екслибрис общество. То е основано през 1997 г. с основна цел организирането на изложби, лекции, семинари за насърчаване развитието на екслибриса в Турция. Истанбулското екслибрис общество е организирало три международни конкурса. През 2010 г. то организира 33-тия Международен екслибрис конгрес на FISAE, което е едно от най-престижните събития от такъв род в света и се провежда веднъж на всеки две години. В момента Истанбулското екслибрис общество е кандидат за домакин на конгреса на FISAE през 2020-та година. Досега обществото е организирало много изложби на турски екслибрис артисти в Кипър, Дания, Китай, Германия, Италия, Белгия, Финландия, Беларус, Канада, Русия. Но най-изчерпателната и мащабна до този момент изложба ще се проведе във Варна, в Арт Галерия Ларго през юни 2015. Изложбата продължава до 29 юни.