Притчи разказва художникът Здравко Палазов в морската столица

  • Притчи разказва художникът Здравко Палазов в морската столица

Със самостоятелна изложба – живопис идва смолянският художник Здравко Палазов от 1 юли във варненската арт галерия “Ларго”. Експозицията включва двайсет картини, обединени под мотото „Притчи”. Заглавието не е случайно избрано. Всяка от творбите в настоящата изложба разказва различна притча – за живота и за смъртта, за светлината, за новото начало, за смирението, за търсенето на истината, за изкушението… В творбите си художникът пресъздава често религиозни теми – от древните цивилизации до християнството. Палазов вярва, че изкуството може да промени днешния комерсиализиран свят. Посланието на всяка от творбите е адресирано към нашето време, към всеки от нас, който може и иска да промени света.

В голямата част от картините присъстват многобройни символи и знаци, натоварени със скрито значение. Ще открием любимите на автора образи на рибата, змията, коня…Голяма част от картините вървят в цикъл - Светлина, Притчи, Пътища, По Херман Хесе. От неговия герой Сидхарта се е вдъхновил Здравко, за да ни разкаже притчата за лодкаря, който превежда през реката не само хората в лодката, но и техните скърби, радости, любови и омрази. В творбата „Носталгично” авторът ни разказва своя версия на притчата за Минотавъра, древен, страшен, но приласкан и укротен от красотата. Изключително интересна е творбата „Гостенка”, една притча за Изтока и Запада, за европейската (християнската) и арабската (ислямската) религии и начин на живот, за различията, но и за общото. Една притча за гостоприемството и за това, което ни свързва най-силно като хора, независимо от нашия етнос, религия, цвят на кожата – светостта на майчинството. В платното „На другия бряг” смолянският художник разказва притчата за търсенето на истината. Ние тръгваме по този дълъг път голи, т.е. необременени от задръжки и комплекси, и със завързани очи, т.е. необременени от предразсъдъци и нагласи, загърбили нашето его, възседнали рибата, която в много религии по света е символ на плодородие и мъдрост. Изложбата продължава до 21 юли.

За художника:

Здравко Палазов е роден през 1957 г. в Смолян. Завършва художествена гимназия в Казанлък (1978) и специалност „Живопис” при проф. Добри Добрев във ВИИИ "Николай Павлович" (1984). Специализира в Русия, Италия, Франция. Участва в много национални изложби в страната и в представителни колекции на СБХ по света. Здравко Палазов работи в областта на живописта и рисунката, илюстрацията и художественото оформление. От 80-те години насам Здравко Палазов е реализирал над 100 самостоятелни изложби в редица български градове, както и в Германия, Швейцария, Чехия, САЩ, Испания и в още десетина други държави. Негови картини присъстват в редица чуждестранни колекции и в почти всички български градски художествени галерии. В периода 2006 - 2014 г. е директор на Художествена галерия - Смолян. Член е на СБХ. Живее и твори в родния си град Смолян.