сряда, 23 май 2018 г.

Пиано, цигулка и живопис се срещат в галерия „Ларго”

  • Пиано, цигулка и живопис се срещат в галерия „Ларго”

Арт Галерия Ларго представя „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА”– един проект на художника Александър Димитров и цигуларката Даниела Щерева. На пиано ще акомпанира Даниела Дикова. Изложбата се откривана 22 юли от 18:30 часа в галерията, а на другия ден, 23 юли ще бъде концертът на Даниела Щерева и Даниела Дикова в концертното студио на Радио Варна. В програмата варненци ще чуят творби на Мануел де Файа, Йожен Изаи, Карол Шимановски, Клод Дебюси и Цезар Франк. Проектът „Споделени пространства” се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, Фонд Култура и с медийното партньорство на Радио Варна. Входът и за двете събития е свободен.

Проектът на Александър Димитров и Даниела Щерева „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА” е серия от класически концерти цигулка/пиано и изложби. Първият концерт-изложба се проведе в Културен център Радио Пловдив на 02 юли 2015 г., вторият ще бъде във Варна на 23 юли 2015 г.в Концертно студио на Радио Варна, а третият ще бъде през декември 2015 г. в Нейпълс, САЩ. За всеки от концертите двамата артисти канят музикант – пианист, който да обогати с изпълненията си концертната програма, избрана за проекта. В Пловдив приятелска ръка в концертното изпълнение подаде пианистката Ирен Капеловска. Във Варна публиката ще се наслади на виртуозното музициране на пианистката Даниела Дикова.

Целта на проекта „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА” е да бъде осъществен синтез между двете изкуства – визуалното изкуство (живопис) и изпълнителското изкуство, в контекста на идеята за взаимността. Споделянето във възможно най-широкия смисъл на думата – споделяне на приятелство, на идеи, на мечти, на усещания, на търсения и най-вече: споделеното пространство в  сърцето на публиката, резонансът отвътре (от твореца)  – навън (към аудиторията) и обратно. Основното послание на събитието е, че в изкуството споделеността на различните форми и начини на изразяване може да доведе до нови, по-проникващи и въздействащи послания и начини на възприемането им.

Проектът е плод и естествен резултат на нарастващото творческо взаимодействие между двамата основни участници – Александър Димитров, художник и Даниела Щерева, цигулар, както и желанието им събитието да бъде видяно от възможно най-широка публика. Двамата творци са пловдивчани, приятели от детинство, отраснали заедно. Завършват в пловдивските художествени училища средното си образование. И двамата продължават висшето си образование в академиите по изкуства в София. След завършването им Александър остава да работи и твори в България, а Даниела заминава да продължи своето образование в САЩ. Тя е поканена да остане да работи там и в момента е солист на Филхармонията на град Нейпълс, Флорида, САЩ. Така започва задочното общуване между двамата творци, обмяната на идеи и планирането на съвместната изява. Проектът „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА” е вдъхновен изцяло от желанието на двамата автори да демонстрират симбиозата между двете изкуства – визуалното и изпълнителското. В историята на класическите изкуства нерядко сме свидетели на силно въздействие на работата на едни творци върху други – на музиканти върху художници, на поети върху музиканти, на художници върху композитори. В настоящия проект изпълненителското майсторство на единия автор е вдъхновило другия автор да създаде серия творби, които от своя страна ще бъдат вдъхновение за първия при осъществяването на концертите. Изложбата в Арт Галерия Ларго продължава до 11 август.