350 творби в 18-то Международното биенале на графиката

  • 350 творби в 18-то Международното биенале на графиката

Биеналето на графиката във Варна е първото не само в България, но и едно от първите в Европа. Идеята за форума се ражда през 1979 г. във Варна.

Международното биенале на графиката във Варна е най-представителният форум на съвременното графично изкуство в България и е сред десетте най-големи изяви от този род в света.Негова основна цел е да представи както класическите техники и характер на графичното изкуство, така и актуалните тенденции и съвременни достижения в областта.

Организатори са Община Варна, Министерство на културата на Република България и Съюзът на българските художници. Пряк изпълнител на експозицията е Галерия за графично изкуство - Варна. МБГ се провежда под патронажа на кмета на град Варна. Най – значима финансова подкрепа биеналето получава от Община Варна, която осигурява деветдесет процента от неговия бюджет.

Тазгодишното осемнадесетото издание ще се открие на 7 август 2015 г. в салоните на Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна. Експозицията ще бъде отворена за посещение до краят на септември.

Високият международен авторитет на арт събитието се доказва и от традиционно големия брой участници. От постъпилите за участие над 550 графични творби на общо 315 български и чуждестранни автори, след журиране бяха допуснати за участие 240 автора с 350 графики. Общо държавите участнички са 56, между които: Полша, Италия, Русия, САЩ, България, Турция Сърбия, Македония, Аржентина, Япония, Китай, Индонезия, Тайланд, Пуерто Рико, Непал.

Участниците се състезават за престижните награди на известния световен конкурс:Голямата награда “Гранд при-Варна“, в размер на 2 000 евро, Награда на журито,1500 евро и 3 равностойни награди за постижения в графичното изкуство(1000 eвро).

В рамките на XVIII-тото Международно биенале на графиката във Варна ще бъде открита самостоятелна изложба на носителя на Голямата награда на XVII- то МБГ – Томиюки Сакута / 1960, Япония/. Ще бъде представен и негов самостоятелен каталог.Томиюки Сакута е носител на множество международни награди, сред които Голямата награда от V-то Международно биенале на графиката – Гуанлан, Китай/2015/, Сребърна награда от Международно биенале на графиката - Тайван/2014/, Първа награда на XXXXI – те Международни награди за графика„Кармен Арозена 2013” – Испания/2013/,, Награда от Международно Триенале на графиката – Урал, Русия/2013/, Награда на IV-то Триенале на рисунката – Талин, Естония/2012/,Първа награда на VII – то Международно биенале на миниатюрната графика - Ванкувър, Канада /2012/, Награда за рисунка и графика на Министерството на Културата на Република България от XX-то Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово/2011/, Първа награда от VI-то Международно триенале на графиката – Кочи, Япония /2005/, Първа награда на Японската асоциация на графиката – /1990 и 1985/, както и много други.

Международното биенале на графиката във Варна се документира чрез каталог, който е луксозно цветно, двуезично издание, съобразено със съвременните изисквания. В него са поместени богат фотографски раздел, адреси на участниците, награди. Каталозите се разпращат до участниците във форума и до редица културни институции в страната и света.