С танци и картини „София диша” по ”Пиротска”

  • С танци и картини „София диша” по ”Пиротска”

    Снимка: actualno.com

Визуални изкуства, интересни хрумки и нестандартно мислене показват творци на фестивала"София диша" днес на ул. "Пиротска", съобщиха организаторите.

От 16.00 до 22.00 ч. една от най-старите улици в София ще се превърне в пространство и сцена на визуалните изкуства и тяхното непосредствено представяне от български и чуждестранни съвременни артисти. Много от новите или интересни стари технологии, използвани в изкуствата, могат да бъдат видени по време на демонстрации и работилници за деца и възрастни.

Художничката Вени Гълъбова и приложничката Ралица Жекова ще покажат процесите по създаване на графика /линогравюра/ и също ще може да се наблюдава изработване на пясъчна мандала, древна форма на изкуство и ритуал от психолога Калин Георгиев. За почитателите на комиксите "Ко-миксер" са подготвили срещи с автори и художници, познати от изданията им.На ул. "Пиротска" ще се състои съвместен уъркшоп-демонстрация на младите артисти Климентина /EvolveIllustration/ и Велин Заячки /Cyanoprom/, които ще представят илюстрации, рисувани върху хартия с акрилни маркери и туш, както и създаването на ръчно изработени чрез фотографската техника от XIX век - циантопия - картини, чанти, фотограми и картички.

Ще има също танци и музика - фестивалът-лаборатория "180 градуса", които са интересна колаборация от млади артисти от 10 различни националности в областта на музиката, танца, дизайна, театъра, изобразителното изкуство ще представят програма от кабаре, музикален театър, шахмат, барок и афро-американска музика.Проектът "София за малчуганите" е голяма рисувана карта на София, с размер за оцветяване 70 х 100 см., която всяко дете ще може да оцвети, както и ще открие своите любими забележителности.

Фестивалът за градска култура "София диша" е част от Календара на културните събития на Столична община. Той се състои в пет поредни недели през август на различни места в столицата и с различна тема.