Изложба на деца с „Даун” във Варна отправя послание за добрина

  • Изложба на деца с „Даун” във Варна отправя послание за добрина

На 20-ти август от 18 часа Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун ще открие авторска изложба под мотото "Синдромът на любовта" - едно послание за добрина. Изложбата може да бъде видяна на входа на Морската градина, около слънчевия часовник в продължение на 30 дни. Автор на фотографиите е Александър Кацев. Участие в програмата ще вземат Група Фанданго, The Center и детско шлагерно студио "ДА".

Изложбата представя децата със синдром на Даун, в компанията на известни личности, които подкрепят каузата. Идеята е да срещнем хората лице в лице с нашите деца и да покажем, че въпреки, че са малко по-различни от останалите по определени черти, те също като тях са нежни, усмихнати, прекрасни, слънчеви и въпреки, че нямат равен старт в живота като останалите дечица, то те имат право на шанс и на бъдеще, каквото всички заслужават всички.

Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун е нестопанска организация, основана през 2009 г., която има за основна цел да подпомага и работи за социалната интеграция и личностната реализация на хората, в частност на децата и юношите със Синдром на Даун, който е най-често срещаната генетична аномалия. Това състояние се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. На всеки 700 родени деца, едно е със синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 новородени с генетичната аномалия.