Японска изложба в художествената галерия в Пловдив

  • Японска изложба в художествената галерия в Пловдив

    Снимка: nasamnatam.com

Изложба "Катагами и Темари" (Под повърхността на реалността) подреждат Градската художествена галерия - Пловдив и Посолството на Япония в Република България. Откриването е на на 16 октомври 2015 г. (петък) от 18 ч. в Зали за временни изложби, ул. "Княз Александър I" № 15, Пловдив. Изложбата „Катагами и темари – под повърхността на реалността" показва някои от най-популярните и обичани приложни изкуства в Япония – картини от ръчно изрязана хартия кири-е, декоративни топки от конци темари и декоративните шнурове и ширити кумихимо.

Автори на уникалните произведения са Рали Донева-Коева и Рина Пападополи, а специални гости ще бъдат: Мегуми Мочидзуки, кири-е майстор от Киото и Елоиза Мирена Маркети-Масса от Италия, чийто творчески път също е тясно свързан с това изкуство. Това е втората съвместна изложба на Рали Донева-Коева и Рина Пападопулу - две българки, всяка една от които, водена от искрен интерес към японската култура и естетика, е постигнала завидни успехи в своята област, признати и сертифицирани и от японските специалисти.

Експозицията е част от програмата на 26-тите Дни на Японската култура в България и се организира от Посолството на Япония в Република България, Асоциация "Кири-е Интернешънъл България" и Японски клуб "Кидзуна" - Варна.

На 17 и 18 октомври (събота и неделя) ще има демонстрации и уъркшопове с вход свободен:

Кири –е – уъркшопове на всеки два часа с начален час 10.30 ч. (през двата дни)

Темари – 10:30 ч. на 17 октомври и 14:30 ч. на 18 октомври

Кумихимо - 14:30 ч. на 17 октомври и 10:30 ч. на 18 октомври

Изложбата ще продължи до 23 октомври.