вторник, 22 май 2018 г.

Деца художници показват платна в изложба – конкурс във Варна

  • Деца художници показват платна в изложба – конкурс във Варна

От 22 октомври Арт Галерия Ларго организира традиционната пленерна изложба-конкурс на младите художници от специалностите „Изящни изкуства” и „Рекламна графика” на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Това е седмото издание на събитието, което се провежда всяка година през месец октомври от 2009-та година насам. Изложбата има конкурсен характер. Ежегодно се присъждат и раздават между между 6 и 12 награди, осигурени от училищното настоятелство, галерия Ларго и спонсори. От миналата 2014-та година Арт Галерия Ларго учреди едногодишна стипендия за високи художествени постижения за най-добре представилия се на пленерната изложба ученик. Първият спечелил стипендията ученик беше Йордан Павлов, който тази година ще бъде абитуриент.

В седматата поредна пленерна изложба-конкурс в галерия Ларго ще представят свои творби учениците от ІХ до ХІІ клас. Работите са създадени по време на традиционния есенен пленер, който тази година се проведе паралелно в Ловеч и във Варна. Над 60 картини, рисувани с молив и туш, с въглен и креда, с акварел и маслени бои ще бъдат експонирани в залите на галерията. В картините ще открием емблематични пейзажи от Ловеч, Троянския манастир, село Старо Стефаново, Деветашката пещера, Крушунските водопади, както и морски пейзажи от Варна. Творбите на учениците ще бъдат оценявани в две възрастови категории – първа група – ученици от 9 и 10 клас и втора група – 11 и 12 клас. Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка от групите. Журито, което ще определи победителите, включва известните варненски художници Димо Миланов, Милен Маринов, Светлин Ненов и Стефан Радков.

Наградите са осигурени от Училищното настоятелство на НУИ “Добри Христов” и най-добрите фирми за рамки и материали за художници във Варна - „Криси Арт” и „Арт Комплекс Империал”. “Криси Арт” поддържа магазини за рамки, бои и материали за художници от най-добрите световни производители. „Арт Комплекс Империал” доставя голям избор от рамки и паспарту на най-атрактивни цени както във Варна, така и в цялата страна. И тази година част от средствата, събрани от продажбата на картините на младите художници, ще бъдат предназначени за закупуване на материали и средства за специалност “Изобразително изкуство” в училището.