Табелки „смутител“ и „лъжец“ слагали на палавниците в училище

 • Табелки „смутител“ и „лъжец“ слагали на палавниците в училище

  Снимка: Ели Маринова

 • Табелки „смутител“ и „лъжец“ слагали на палавниците в училище

  Снимка: Ели Маринова

 • Табелки „смутител“ и „лъжец“ слагали на палавниците в училище

  Снимка: Ели Маринова

 • Табелки „смутител“ и „лъжец“ слагали на палавниците в училище

  Снимка: Ели Маринова

 • Табелки „смутител“ и „лъжец“ слагали на палавниците в училище

  Снимка: Ели Маринова

 • Табелки „смутител“ и „лъжец“ слагали на палавниците в училище

  Снимка: Ели Маринова

По-зрялото поколение вероятно още може да намери в гардеробите си част от експонатите, представени в училищната експозиция в Музея на Възраждането във Варна, посветена на Деня на народните будители – 1 ноември. Това каза Златка Антова – завеждащ отдел „Най-нова история“ в РИМ Варна. Престилки, плисирани поли, чавдарски и пионерски връзки, тетрадки и лексикони, лентата „отлиник“ са само част от представените артефакти от епохата на социализма. Те вероятно ще предизвикат и интереса и на по-младите варненци. Пособия за писане, ученически бележници и книжки, пъстри лексикони и споменници ще ни припомнят трогателни ученически мъдрости и любовни послания. Непознати за посетителя ще бъдат „инструменти  за възпитание” – нравоучения, надзорни книжки, строги поръчения.

За тези, които няма как да имат спомени, пионерското поръчение бе едно писмено обещание за това, какво ще набереш и предадеш в края на лятото, както и за помощта, която всеки ученик би оказал на нуждаещи се. Такива поръчения за набрани и предадени билки могат да се видят в експозицията.

В епохата на Възраждането учителките са носели изключително скромни облекла. Един от експонатите е черна строга рокля до прасците на краката с яка, плътно прилепнала по врата. Оттогава датират и интересните табели за назидание, които са висели на вратлетата на немирниците -„крадец“, „смутител“ и „лъжец“  , „невнимателен“ , „бладословец“. Интересни са и други два експоната – черна и червена дъсчици, поставени до дъската за писане на даскала. На черната таблица са пишели имената на провинилите се деца. Червената – таблицата на честността е било място за имената на прилежните и ученолюбивите.

В една от залите на музея, част от постоянната експозиция, е подредена една класна стая от времето  на Възраждането, когато в един клас са се обучавали деца от различни възрасти по взаимноучителната метода. Най-отзад се седели големите деца, които са пишели с перо и мастило, в средата – средните по възраст са изписвали  букви и числа  на дъски, а най-малките на първите пейки са драскали върху пясък.

От Възраждането до края на периода на социализма – 1989 г. децата са имали различни вълнения, интереси, мечти. Прави впечатление, че колкото по-назад във времето се връщаме, толкова повече са се старали в обясненията си в любов младежите. Лексиконите от началото на 20 век  - 1933 и 1951 г., (когато Варна се е казвала Сталин), са изрисувани с пословично търпение и изящество, все едно всяко дете е било художник. Там любовните послания са били много дискретни, без намеци и откровени обяснения. Спомениците от социализма, от от 1971 г. са вече по-мързелешки. В тях децата повече са изрязвали и лепели картинки, снимки от списания, картички. Има свидетелства за завършване на училище и бележници – каза още Антова.

Изложбата се открива на 29 октомври /четвъртък/, в навечерието на Деня на народните будители, в  Музея на Възраждането, от 16 часа. Мотото й е „Из варненския училищен живот”.

Едва ли на хората от средното поколение, които са били ученици в периода на социализма, им е хрумвало, че артефактите от тяхноото детство могат да бъдат изключително ценни за отдела по най-нова история – каза още Златка Антова. По нейн призив, ако имате запазени в гардероба предмети от вашия училищен период, както и от детството и те не ви трябват, може да ги дарите на музея, който се намира в сградата на Регионалния исторически музей във Варна.

Сред интересните експонати са и запазени учебни помагала по биология – стъкленици със спиртосани змии и гущери, както и макет на разрез на жаба. Изложбата е съвместен проект с материали от фондовете на  Музея на Възраждането, Музея за история на Варна и отдел „Най-нова история” към РИМ Варна. Тя може да бъде видяна  до 19 февруари 2016 г.