Mесец на скандинавската култура започва във Велико Търново

  • Mесец на скандинавската култура започва във Велико Търново

През ноември сдружение „VT EVENTS” и „ТАМ“ - пространство за култура и социални инициативи, организират съвместно поредица от събития, които представят културата на скандинавските държави. Програмата е изцяло безплатна и е обединена под надслова „Heading North”. Включва тематични лекции, изложби, кино прожекции, литературни четения, музикални събития и дизайн инициативи. Всички събития от програмата на „Heading North” са със свободен вход.

ИЗЛОЖБИ/ДИЗАЙН:

На 5-ти ноември, от 18:30 часа, с официален коктейл в Окръжна библиотека „П.Р. Славейков” ще бъде открита изложбата „Линия, която разказва”. С нея ще бъде показана работата на художника Рада Якова, която прави селекция на корици – образци при скандинавския дизайн на книгата. Изложбата бе създадена в рамките на Софийския литературен фестивал през 2014-та година и бе част от програмата на тазгодишното издание на ONE DESIGN WEEK – седмицата на дизайна в Пловдив.

Изложбата „Линия, която разказва” гостува във Велико Търново със съдействието на на Асоциация Българска книга, а официалната коктейлна част е любезно предоставена от партньорите ни - Лидл България.

СКАНДИНАВСКА МУЗИКА / ПАРТИ:

На следващата вечер - петък, 6-ти ноември, ТАМ, любителите на съвременното музикално звучене ще могат да чуят богата селекция от съвременни скандинавски изпълнители. Зад DJ пулта ще застане Мартин Илиев, част от екипа на artnewscafe. Мартин е родом от Пазарджик, но от няколко години живее и работи в Пловдив, а DJ-стването  е негова втора природа. Музикалният му подбор за вечерта ще включва ключови попадения от  електро-поп, денс - трип хоп – амбиент сцената, както и златни парчета 60-те, 70-те и 80-те години, с джаз, диско и денс нюанси.

КИНОПРОГРАМА:

Акцент от програмата на „Heading North”  ще бъде гостуването на фестивала за скандинавско и прибалтиийко кино „Северно сияние”, организиран от компания  „Позор”. Седмото му издание тази година се проведе в София от 24-ти септември до 1-ви октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема и кино „Одеон”.

Най-добрите заглавия на кинофестивала от  тази година ще можем да гледаме и при нас, от 12-ти до 14-ти ноември. В Зала 1 на Община Велико Търново ще бъдат представени всяка вече по 2 прожекции (от 18:00 и 20:00 часа), или общо 6 нови заглавия от Исландия, Норвегия, Естония и Дания. Всички прожекции ще бъдат субтитрирани на български и английски език.

Фестивалът „Северно сияние” ще е и събитието, с което „Heading North” ще представи Скандинавския север в град Горна Оряховица. Прожекциите там ще се състоят между 18-ти и 20-ти ноември, от 16:00 и 18:00 часа в Зала 1 на Община Горна Оряховица.

ИЗЛОЖБА И ЛЕКЦИЯ / ДИЗАЙН:

От 19-ти до 28-ми ноември във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” ще може да бъде видяна изложбата „Графичен дизайн от Севера”, участвала  в програмата на Doma Art Fest – Nordica. Изложбата представя два подхода към северната графика - минималистичния и остроумен шведски дизайнер Виктор Херц и сдържаните, но същевременно смели и иновативни проекти на финландското студио TSTO за различни институции и събития от сферата на културата. Преди откриването на  изложбата, на 19-ти ноември от 18:30 часа, ще може да присъствате на онлайн лекция на двама от авторите, част от творческия екип на базираното в Хелзинки студио TSTO.

Лекцията ще се проведе на английски език.

ЛЕКЦИЯ / КУЛТУРЕН МЕНИДЖМЪНТ:

На 20-ти ноември от 18:30, отново в сградата на Факултета по изобразително изкуство, Мартина Стефанова и Дойчин Котларов ще говорят за създаването на арт фондация „Дома”- двигателят на фестивала Doma Art Fest, чийто фокус през тази година бяха държавите от Скандинавието. Мартина и Дойчин  ще споделят с публиката целите на Doma Art Fest, събитията, реализирани в тазгодишното издание  Doma Art Fest- Nordica, както и предстоящите им интересни проекти.

СКАНДИНАВСКА МУЗИКА / ПАРТИ:

На 20-ти ноември от 22:00 в „ТАМ“ ще се проведе концерт на Пенчо Минев от Велико Търново, който от години композира и изпълнява своята авторска музика „с глас бунтовен, за дълбоките морета, за страхливите шамани, за лапландците горещи, и смъртта на малко зайче, сам-¬само сред грозотата. "Текстовете на Пенчо са пряко инспириране от дългогодишното му  приятелство с местната финландска общност и включват много заимствани от финладския език думи. В римите му се разкрива съвременният контекст на града и взаимоотношенията на хора, идващи от различни култури.

ЛИТЕРАТУРА:

Завършекът на програмата „Heading north” ще е поредното издание на завоювалото си голяма популярност Читателско студио ТАМ. На 28-ми ноември, от 18,30 часа, в Окръжна библиотека преводачът Росица Цветанова и собственикът на издателство „Фабер” Нейко Ганчев, ще представят стихове на родената през 1972 година писателка Хели Лаксонен.  Книгите й имат впечатляващи тиражи – първата й стихосбирка се продава в над 120 хиляди екземпляра в родината й Финландия, където обичайно една поетическа книга бива отпечатана в максимум 500 екземпляра. Хели Лаксонен печели много награди и вярната любов на четящата аудитория заради смелостта си да говори (измамно) просто и безхитростно, да смесва диалект и жаргон, да се шегува и обича. Затова и нейните стихотворения, скечове, статии и аудиокниги се радват на суперлативни отзиви както от страна на публиката, така и в лицето на критиката.

“Heading North” се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.И със специалното съдействие на Лидл България и „Загорка“ ААД. Събията в програмата са организирани в партньорство с Асоциация Българска книга, Компания „Позор”, Арт Фондация „Дома”, Окръжна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново и Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий. Всички събития са с вход свободен.