Без концепция - във Варна

  • Без концепция - във Варна

"Попитах веднъж един мъдър жител на днешния ден за какво, по дяволите, са ни рамките? Стари, шаблонно скроени и никому ненужни, стереотипи, смазващи и най-лекия полъх на свободната мисъл........... Рамките, каза той, рамките са ни много важни. За да излизаме от тях!".

Спонтанно написаните на ръка думи на скулптора Анна Николова е мотото на една нова, мащабна изложба, която ще бъде открита във Варна. Галерия A&G Art Meeting представя „БЕЗ КОНЦЕПЦИЯ”. На 20 ноември 24-ма български артисти от различни поколения (от студенти до утвърдени художници с богата биография) подреждат скулптури и рисунки в пространството на Градската художествена галерия – Варна.

В града край морето се срещат множество житейски и творчески истории. Експозицията е изключително разнообразна като използван материал, избор на сюжет и чувствителност. Всеки творец върви по собствен път и отстоявайки своята истина, работи свободно – БЕЗ ГРАНИЦИ, БЕЗ РАМКИ. Тази свобода, обаче си има здрав корен – всички автори са ученици на скулптора проф. Емил Попов! В списъка с участниците в изложбата ще откриете и неговото име: но – той пръсъства дискретно, съвсем в духа на своята философия, според която скулптурата е безмълвие. А то тежи повече от думите.

Ще видите силно, вълнуващо себеизразяване чрез линия и форма  - резултат от дългото търсене на творците между мрака и светлината. Мене ме гонят и дяволите, и ангелите – споделя “магьосникът от Дрен”, както сполучливо нарекоха Професора в едно телевизионно предаване.

Елате на изложбата - без концепция, без предварителна нагласа, следвайте невидимото притегляне на изкуството; гравитация, която дълго след това ще ви държи в зоната на изящното.

Час след вернисажа, от 19 ч. предстои среща-разговор с Николай Тодоров и Емил Попов на тема “Модернизъм в поезията и скулптурата”.

Изложбата поставя началото на Есенния салон на галерия A&G Art Meeting. В къщата на “Братя Шкорпил” 13 очаквайте още интересни събития. Специален акцент в програмата и своеобразно продължение на изложбата “Без концепция” е експозицията на двама от най-младите скулптори, ученици на проф. Емил Попов – Мартиан Табаков и Мартин Трифонов. Те ще се срещнат с публиката на 24 ноември от 18 часа.

Две литературни вечери доизграждат есенната концепция на елегантното художествено пространство A&G Art Meeting. На 21 ноември от 18 часа издателство “Гутенберг” представя Росалия де Кастро, Еудженио Монтале и Роберто Арлт. На 1 декември в същия час варненката Емануела Мутафова представя премиерно книгата на своя баща Иван Мутафов “Морето в народните песни на най-южните славяни”.