Мартин и Мартиан откриват изложба в деня на културния протест

  • Мартин и Мартиан откриват изложба в деня на културния протест

На 24 ноември от 18 часа Мартиан Табаков и Мартин Трифонов представят рисунки и скулптури във варненската галерия A&G Art Meeting. Експозицията е част от поредицата събития в Есенния салон на „Братя Шкорпил” 13.

Мартиан Табаков и Мартин Трифонов са едни от най-талантливите ученици на големия български скулптор проф. Емил Попов. Това е първата покана за Мартин вече като свободен артист - съвсем наскоро той напусна студентската скамейка, Мартиан пък е в предпоследен курс на Националната художествена академия. И двамата обаче вече имат разпознаваем почерк, смелост в изказа и дълбочина на преживяването.

Мартиан Табаков показва цикъл от рисунки на бездомници. Вече няколко години темата го занимава сериозно – върви по улиците, наблюдава ги, скицира и накрая дооформя линиите на впечетленията си. Интересуват ме най-вече тези бездомни хора, за които животът на улицата е личен избор, предполагам за да се чувстват свободни – разказва авторът.

В експозицията присъства и цикъл от рисунки по модели (някои от тях са състуденти или приятели на Мартиан).

Мартин Трифонов представя скулптури, също част от цикъл, който смислово се свързва с рисунките на Мартиан Табаков. Темата са трудово-възпитателните лагери по време на социализма.

"Поради факта, че съм роден след разведряването, аз не мога да опиша болката от опарването на горещ котлон, само мога да констатирам, че в даден момент той е бил включен. Сюжетът на работите, които представям, е свързан с трудовите лагери, но темата, която още се избистря, напористо върви към една по-оптимистична тоналност, в която високи тонове са Константин Павлов, Иван Терзиев и други, с много от които даже не сме запознати. Желанието ми е съвременна България да познава тяхното творчество. Причината това все още да не се случва според мен е, че голяма част от информацията и днес се „пуска“ от надзирателите на надзирателите в лагерите, край Ловеч например"споделя Мартин.

Двамата художници работят по различен начин, но имат допирни точки в пластическия изказ. Свързват ги и общи музикално-скулптурни проекти, които варненската публика се надява скоро да види и чуе.

Мартиан Табаков и Мартин Трифонов произхождат от известни артистични фамилии, свързани с музиката, театъра и киното. Младите автори обаче вървят по свой път и творческите им изяви категорично показват, че те със собствени сили пишат своите биографии. Настоящата експозиция го доказва.

Изложбата ще продължи до 11 декември.

Есенният салон в A&G Art Meeting предлага още едно събитие: литературна вечер на 1 декември от 18 часа - варненката Емануела Мутафова представя премиерно книгата на своя баща Иван Мутафов “Морето в народните песни на най-южните славяни”.