Ангели, балони и "други хвъркати неща" показват 7 автори в „Ларго”

  • Ангели, балони и "други хвъркати неща" показват 7 автори в „Ларго”

Със „Седем хвъркати истории” варненската арт галерия „Ларго” отбелязва седем години от създаването си на 27 ноември. За сборната изложба-живопис и идеята галеристката Нели Вълчева казва: "Постулат в световната галерийна практика е, че първите седем години са тест за жизненост и издръжливост за една частна галерия. И ако всичко казано е вярно, то ние от галерия „Ларго” смятаме, че сме издържали с чест най-трудните тестове и преминаваме успешно в следващ етап от нашето съществуване. За тези 7 години осъществихме 117 изложби, представихме над 350 български и чуждестранни автори, организирахме първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, учредихме стипендия за художествени постижения на името на галерията".

По думи на Нели Вълчева експозициите в галерията винаги са били извор на вдъхновение за  публиката и покана за полет във въображаемите светове на творците. Ето защо за седмата годишнина на  галерията са поканени седем български творци от различни кътчета на страната, на различна възраст, с различен творчески път, но обединени от едно – те са седем разказвачи на хвъркати истории. Истории, по детски наивни, но магични, с герои, живеещи в облаците, бели и щастливи. Седем художници, запазили в душата си детската чистота, разказващи ни приказки – за ангелите, балоните и другите хвъркати неща, за търсенето: на звездното небе, на споделеността и на другите важни неща. Седем истории за танците под луната, за седенките и за любовта, която ни кара да полетим.

Всичките седем автори работят в областта на наивa, фигуратива и магическия реализъм. Основно творческо верую и на седмината е разказването на истории по един иносказателен, приказен начин. При Ганчо Карабаджаков, както и при другия ямболлия – Румен Малчев и неговия съученик от гимназията Радослав Димитров – Бадуля, сюжетите са разработени в духа на изконните български традиции. Често творбите им интерпретират библейски или фолклорни теми, закодирайки в тях дълбоки философски послания. И тримата са самобитни творци, дълбоко свързани с българските корени, със специфичен колорит и разпознаваеми персонажи.

За картините на Кирил Митовски са характерни сложните композиции, изпълнени с десетки предмети. Сюрреалистичния му стил често натоварва обикновените предмети с богата символност. Всяка картина сякаш крие замислено пътуване, пълно с приключения.

При други двама от участниците в изложбата – Димитър Борисов и Стоян Божкилов, сюжетите най-често са с намигване към зрителя и чувство за хумор. Но докато картините на Божкилов преливат от многобройни фигури, весели и суетящи се, то в творбите на Борисов често има една приглушена меланхолия.

Най-младата от участващите автори – Елисавета Ангелова, предлага нов живописен подход към света на детето. И при нея можем да определим художествения стил като наив, но младата художничка внася съвсем нов похват при разработката на сюжетите си, вплитайки в творбите си закачливи алюзии към идологемите на днешното време.

Изложбата в галерия „Ларго” продължава до 6 януари 2016 г.