Посрещат св. Спиридон в Орешак с изложба от 300 носии

  • Посрещат св. Спиридон в Орешак с изложба от 300 носии

    Снимка: bta.bg

Изложба с около 300 носии, тъкани и бродерии бе открита в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак. Експозицията "От раклата на баба" е част от празниците "Троянски майстор", посветени на Деня на Свети Спиридон - 12 декември.
"Много пъти сме казвали, че занаятите са дейности, свързани с ръчната изработка на предмети и за тях е необходим освен талант, и дългогодишен труд. Интересното тази година е, че освен утвърдени майстори, заедно с няколко читалища от общината се опитахме да покажем различните плетива, бродерии и тъкани не само като произведения на изкуството, но и като част от бита на съвременната българка и като част от традицията на троянката", заяви при откриването на изложбата управителят на Изложението Иван Чакъров.
Заместник-кметът на Троян Поля Димова се обърна към присъстващите с думите, че днешният празник не е само на занаятчиите, но и на тези, които са почитатели на занаятите и които живеят в община Троян, тъй като най-характерният белег на общината е спазването на традициите по отношение на занаятите и тяхното развитие.
Отец Стефан от Троянския манастир се помоли пред иконата на Свети Спиридон в Изложението, а след това на присъстващите бе раздадено коливо за здраве и плодородие.
Днешните събития продължават в Троян с празнично шествие от Музея на занаятите до храма "Света Параскева", където ще бъде осветено знамето на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - Троян.

Източник: БТА