събота, 26 май 2018 г.

Документални филми за АББА и Богдана Карадочева на „Откритие 2015“

  • Документални филми за АББА и Богдана Карадочева на „Откритие 2015“

Фондация „Откритие“, ИУ-Варна и екипът на документалната поредица по bTV “Непознатите“ ще представят пред  варненската публика две безплатни филмови прожекции, които ще бъдат излъчени като част от съпътстваща програма на 24-тото издание на Международния музикален поп-фестивал „Откритие 2015“. Това каза за dobrini.bg Доно Цветков –директор на фестивала.

На 19 май в аулата на Икономически университет – Варна от 18 ч.режисьорът и журналист Георги Тошев ще представи във Варна историята на една от най-известните поп групи на всички времена АББА – великолепната четворка от Швеция, която създаде 8 албума, продаде над 370 милиона копия, изпя десетки златни хитове и си спечели славата на втората по популярност група в Европа след Бийтълс и четвърта по популярност в света.  Георги Тошев ни среща с Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид. Лентата е заснета през 2014 - годината, в която света отбеляза 40 години от триумфа на АББА с песента "Ватерло" на Песенния фестивал на Евровизия през 1974 г.

Георги Тошев, режисьор: „Историята на АББА не е сензация. Тя е обикновена среща на необикновени таланти. Героите преживяват своето лично "Ватерло", но не се оставят то да бъде единствено. Историята им наподобява филм. Не холивудски, а просто шведски. В нея съжителстват елементи от великата северна сага, преплитат се триумф и трагедия, богатство и бедност”.

На 21 май в Концертно студио на БНР-Радио Варна от 19:00 ч. за почитателите на българската популярна музика е прожекцията на  60-минутния документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев. Филмът ни връща в спомените на Богдана Карадочева за Париж през 70-те години на миналия век, когато една от любимите певици на поколения българи е още на прага на своята музикална кариера и Съдбата я изправя пред възможността да се превърне в част от музикалния живот на френската столица.  Животът на младата Богдана в къщата на Далида, спомените за кабарето „Распутин“, за „Шан-з-Елизе“, за Емил Димитров, за приятелствата и предателствата, за любовта на един благородник, за несбъднатата сцена на парижката зала „Олимпия“, за компромисите и успехът... Безпощадно откровена за своя живот, Богдана Карадочева ще се върне в Париж след 40 години, за да си припомни маршрутите на своята мечта и за да направи равносметка на пътя си в музиката. След прожекцията зрителите ще имат възможност да се срещнат очи в очи с Богдана Карадочева, да й задават въпроси, да чуят нейни песни, да получат автограф.