събота, 26 май 2018 г.

Четири бг премиери на „Любовта е лудост“

  • Четири бг премиери на „Любовта е лудост“

Около 90 филма ще бъдат представени на 23-тото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, съобщи художественият директор на фестивала проф. Александър Грозев. Фестивалът ще бъде открит на 21 август и за първа година ще продължи 10, вместо досегашните 7 дни. Специална програма в него ще бъде посветена на 100-годишния юбилей на българското кино.
Поне четири ще бъдат българските премиери на фестивала. От тях в конкурсната програма ще бъде включен „Събирач на трупове“ на режисьора Димитър Димитров с популярния варненски актьор Стоян Радев в главната роля. Заедно с него в лентата участват и Михаил Билалов, Теодора Духовникова, Лидия Инджова. Извън конкурса ще бъдат премиерите на „Каръци“ на Ивайло Христов с Деян Донков, Ованес Торосян и Ненчо Илчев, който преди това ще представи България на Московския кинофестивал; „Бартер“ на Атанас Киряков с Татяна Лолова и Филип Аврамов , чийто сюжет се върти около рибарското селище във варненския квартал „Аспарухово“; „Жената на моя живот“ на Антони Дончев, създаден по действителна история, в който чаровната Вили Марковска играе жена-камикадзе.
Естествено, както винаги, родните звезди няма да бъдат само на екрана. Но този път, освен на червената пътека за официалното откриване и в зрителната зала, варненци ще могат да ги видят и на сцената – в специалния концерт-спектакъл „100 години българско кино“, който ще съчетава кино, музика и участие на живо на десетки любими български актьори и филмови творци. Засега завесата за спектакъла се открехва с новината, че Искра Радева ще го открие с емблематичната песен на Недялко Йорданов и Хагашод Агасян „Не остарявай, любов“ – „Какво по-хубаво послание за участниците и зрителите на любовния кинофест на България!“, каза актрисата.
Стефани Дюмортие, аташе на Френския институт във Варна, представи пред журналистите френското участие на фестивала, плод на дългогодишното сътрудничество между Френския институт и Фестивален и конгресен център – панорама на съвременното френско кино с 4 от най-новите му заглавия с многобройни международни награди и участието на звезди като Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Шарлот Гинзбург, Луи Гарел, Гейбриъл Бърн, както и гостуване на известния писател и режисьор Давид Фоенкинос, който ще представи в конкурсната програма на „Любовта е лудост“ филма си „Деликатност“ по собствения си едноименен роман, с Одри Тоту в главната роля.
Останалите филми в конкурса ще бъдат от Испания, Португалия, Полша, Русия, Украйна, Иран, Китай и Тайланд; за първи път в конкурсната програма, а и изобщо в България, ще бъде показан и филм от Уругвай. Всички те ще бъдат оценявани от петчленно международно жури начело с проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ. В панорамната секция варненци ще имат възможност да видят „Златната палма“ на току-що приключилия фестивал в Кан – „Дийпан“ на френския режисьор Жак Одиар, както и още филми, получили най-престижни награди през последната година в Берлин, Венеция и Сан Себастиан; силна представителна подборка на балканското кино; панорама, посветена на 100-годишнината от арменския геноцид, организирана съвместно с Министерството на културата на Армения и Международния кинофестивал „Златна кайсия“ – Ереван; панорама на съвременното полско кино, организирана съвместно с Полския институт.
Както и през последните две години, любими на зрителите заглавия от „златния фонд“ на българското кино, представени в три раздела – „Филми-легенди“ и панорами, посветени на творчеството на двама от най-забележителните български сценаристи, Валери Петров (In memoriam) и Георги Мишев (80 години), ще бъдат прожектирани с вход свободен в Пленарна зала на Община Варна. Преди 7 от тях зрителите ще могат да се срещнат и разговарят и с част от техните автори. А за първа година прожекции се предвиждат и в хотел „Интернационал“ на „Златни пясъци“.
Проектът за визията на 23-тото издание на „Любовта е лудост“ е дело на популярния драматичен и коноактьор и плакатист Симеон Лютаков.