сряда, 23 май 2018 г.

Тръгват любими филми от „Любовта е лудост“

  • Тръгват любими филми от „Любовта е лудост“

С панорама „Любими филми от „Любовта е лудост“ ще подгрява своята публика две седмици преди откриването на емблематичния варненски фестивал екипът на Фестивален и конгресен център. Всеки ден от 7 до 20 август любителите на киното ще могат да гледат различно заглавие измежду най-стойностните, включвани през годините в програмата на любовния фест, при това на изключителната цена 6 лв. за двама, а за учащи и пенсионери – 4 лв. за двама.

Подборката включва филми, превърнали се в легенди почти веднага след създаването си, като „Великата красота“ на Паоло Сорентино - признат за най-добър европейски филм на 2013-та, получил „Оскар“, „Златен глобус“ и „Сезар“ за най-добър чуждестранен филм, 9 награди „Давид на Донатело“, включително за най-добър филм, и още 48 международни приза. В същата категория е и „Раздяла“ на иранеца Асгар Фархади – и той с „Оскар“, „Златен глобус“ и „Сезар“ за най-добър чуждестранен филм, но за 2011-та, а освен това със „Златна мечка“ от Берлин и още 80 награди от Европа, Азия, Америка и Австралия.

С два „Сезар“-а, „Давид на Донатело“ и „Златен глобус“ е и белгийско-френско-италианската продукция „Фаринели“ на режисьора Жерар Корбио за действително живелия по времето на Хендел легендарен певец с глас, покриващ три октави и половина. А за ролята си на Фаринели актьорът Стефано Диониси е отличен с наградата за най-добра мъжка роля на „Любовта е лудост“ през 1995 г. Селекцията включва още пет филма, отличени на варненския фестивал. „Леки момичета“ на Малгожата Шумовска, с Жулет Бинош в главната роля като репортерка на „Ел“, е носител на специална награда за сценарий през 2012 г.; „Светлите дни предстоят“  - с друга френска звезда, Фани Ардан, като начинаеща пенсионерка, донесе през 2013 г. на Марион Верду също специална награда, но за режисура. Разбира се, перлите на селекцията са трите филма, отличени с голямата награда на „Любовта е лудост“, „Златната Афродита“. През 1994 г. неин носител е „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ (САЩ) на Ласе Халстрьом с удивителното актьорско трио Джони Деп, Джулиет Луис и току-що започващия екранната си кариера Леонардо ди Каприо, когото мнозина тогава мислят за натуршчик заради изключителното му изпълнение в ролята на бавноразвиващия се брат на главния герой. През 2000 г. голямата награда на Варна е за нежния „Лято или 27 пропуснати целувки“  - ко-продукция на Германия, Великобритания и Франция на световноизвестната грузинска режисьорка Нана Джорджадзе, която през миналата година беше шеф на фестивалното жури, а през тази отново предложи за конкурса най-новия си филм, „Моя русалке, моя Лорелай“. И още един филм на жена-режисьорка украсява колекцията от златни Афродити в селекцията на панорамата –  шеметният „2 дни“ (Русия) на Авдотя Смирнова с Фьодор Бондарчук в главната роля, спечелил престижната статуетка през 2012 г.

Без да са отличени с толкова награди, със сигурност удоволствие на зрителите ще доставят и останалите подбрани заглавия. „Влюбените“ на Кристоф Оноре е с винаги разкошните Катрин Деньов и Киара Мастрояни – майка и дъщеря и в живота, и на екрана,и с напълно неочакваното превъплъщение на големия Милош Форман като изгубения им съпруг и баща. Явно успехът на филма е толкова голям, че Деньов и Мастрояни продължават със същото амплоа и в „3 сърца“, който зрителите ще могат да видят в панорамата на съвременното френско кино в рамките на тазгодишното издание на „Любовта е лудост“. Още две френски заглавия има в подборката: „Мьобиус“ на Ерик Рошан от 2013 г. с Жан Дюжарден и Тим Рот  - за руски агент, работещ под прикритие във френска банка, който се влюбва в своя колежка, оказала се впоследствие ... двоен агент, но любовта се оказва любов дори и сред агентите; и „Монахинята“  - по класическия роман на Дидро, с младата и много добра Полин Етиен, получила доста номинации за ролята на Сюзан Симонен, и перфектната Изабел Юпер в ролята на игуменката. С френската звезда Жулиет Бинош е норвежко-ирландско-шведската продукция „Хиляди пъти лека нощ“ на Ерик Попе – за отдадена на работата си и готова да рискува живота си при всяка мисия военна фотографка, която неочаквано е изправена пред дилемата да избере призванието си или семейството си. С несъмнено звезден ореол е и изпълнението на Глен Клоуз в „Албърт Нобс“ като жена, принудена да се представя за мъж, за да може да получи позицията на иконом в Ирландия от XIX век. Партнират й Миа Васиковска и Джанет Мактиър. Майкъл Кейн е голямото актьорско име в „Последната любов на мистър Морган“, ко-продукция на Германия, Белгия, САЩ и Франция, за неочакваната близост между възрастен американски професор, очакващ края на дните си в Париж, без дори да говори френски, и по-млада от дъщеря му френска инструкторка по танци – една история, завладяваща преди всичко с човечността си и избрана заради добротата на посланието си за начало на панорамата „Любими филми от „Любовта е лудост“.

Екипът на фестивала напомня, че той е създаден, за да говори и да ни напомня за любовта във времето на вражда, в което живеем. И че 23-тото му издание се открива на 21 август.