Над 90 филма на световен фестивал за анимация у нас

  • Над 90 филма на световен фестивал за анимация у нас

От 9-ти до 13 септември Фестивалният и конгресен център във Варна ще бъде домакин на единадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм. В състезателната програма, включваща най-новото и актуалното от света на анимацията, варненци ще могат да видят над 90 филма от 33 държави.

Със специални програми ще бъдат представени фестивали-гости от България, Литва и Япония, като литовската и японската програми ще са придружени и от лекции на тема история на местното кино и анимация. Друг основен акцент е серия от дейности, насочени към ангажирането на младите с анимационното изкуство, за да бъде подпомогнато тяхното творческо развитие. С тази цел ВИП гости на фестивала ще бъдат  Жорж Сифианос (Франция) – преподавател в Париж, критик и автор на анимационна литература, който ще изнесе лекция на тема "Появяващо се движение и слепота в промените – две противоположности в анимационното кино"; Джаред Тейлър (Великобритания) - преподавател в Единбургския колеж по изкуства и продуцент на студентски филми, който ще говори за начините за финансиране и дистрибуция на независимо авторско кино в Европа и по света; Иржи Кубичек (Чехия) - преподавател, продуцент и драматург, който ще сподели със студенти и публика своя дългогодишен личен опит и ще говори за техниката на  куклената и стоп-кадровата анимация. С филмови програми ще бъдат представени и шест от най-добрите анимационни училища в България и света. А варненските деца по традиция ще имат възможността да участват в детски работилници, ръководени от изтъкнати професионалисти в сферата на анимацията.

Като член на международното жури във Варна ще гостува Джоан Гранц (САЩ) – носителка на Оскар за най-добър анимационен филм. Тя ще представи програма с нейни творби, ще говори за специфичната анимационна техника, която използва във филмите си,  и ще отговаря на въпроси на публиката.

В годината, в която празнуваме 100 години българско кино, пет прожекции ще  представят историята на българската анимационна школа. Някои от програмите са с реставрирани анимационни филми от зората на българската анимация, които не са показвани пред публика досега. Прожекциите ще са съпроводени от лекции на петима водещи кинокритици.

Зрителите на фестивала ще могат да видят и изложба на белгийски комикси и карикатури, посветени на изобретателя на саксофона Адолф Сакс. Още една изложба - на български аниматори и визуални артисти, ще бъде открита в галерия "Графити".