Киноклуб отваря врати във Варна

  • Киноклуб отваря врати във Варна

Всеки последен четвъртък на месеца във Фестивален и конгресен център – Варна, ще бъдат представяни прожекции в рамките на новооткрития киноклуб в града. Киноманите ще могат да се радват на вълнуващ подбор на филми и завладяващи дискусии за възрастни и деца след тях, водени от интересни гости. Първата прожекция днес е „КОГАТО ИСКАМ ДА СВИРЯ, АЗ СВИРЯ”. Тя, както и останалите, ще се състои в бар „Ахат”, който се намира на третия етаж срещу входа към балкона на ЗАЛА 1. Филмът на Румъния и Швеция на режисьора Флорин Шербан е 94 минути. В ролите са Джордже Пищиреану, Ада Кондееску, Михай Константин, Клара Вода. Прожекцията разказва за Силвиу, на когото му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи…

Летната има награди от Берлин 2010 – Сребърна мечка – Голямата награда на журито; наградата „Алфред Бауер” за режисура и от Стокхолм МФФ 2010 за най-добър актьор (Джордже Пищиреану).

Инициативата Кинотклуб - Варна, включва внимателно подбрани филми и за най-младата аудитория. Те ще се състоят всяка последна неделя на месеца от 11 ч. През септемврийската детска прожекция, малките киномани, както и техните родители ще могат да се впуснат в историята на горския дух Тоторо.

Киноклуб - Варна се организира от "Артин Вижън стана" - член на Асоциацията на независимите киноклубове на „Българското кино общество”.

Българско кино общество е общност от хора, които споделят страстта си към филмовото изкуство. Негова цел е да изгради устойчива среда на общуване и споделяне чрез киното и езика му. Различните дейности включват организиране на киноклубове и изграждане на мрежа помежду им, публикации на филмови анализи  и критика, програми за неформално кино образование и въвеждане на киното като учебен предмет в училище. Българското кино общество има специален интерес към организирането на кино събития за деца и младежи и запознаването им с езика на киното.

Изграждането на мрежа от киноклубовете в различни градове в България ще обедини кино-ентусиасти от цялата страна и ще спомогне за организирането на събития, свързани с живота на кино-общностите в отделните градове, както и за дистрибуцията, превода и субтитрирането на значими европейски и световни филми.Проектът „Национална мрежа на българските филмови общества” е финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Емропейското икономическо пространство.