Фестивал на здравните филми започва в Камчия

  • Фестивал на здравните филми започва в Камчия

В рамките на шестте фестивални дни на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще бъдат представени 145 заглавия от 25 държави, сред които Мексико, Перу, Ливан, Финландия, Китай, Нова Зеландия, Тайланд, САЩ. Това съобщиха организаторите на филмовия фест, който започва днес в СОК„Камчия" край Варна.

Напълно безплатно може да гледате филмите от 16-то издание на фестивала, които ще се прожектират в Зала „Пленарна" на Община Варна, Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия", Аулата на Медицински университет – Варна и Зала А на Университетската болница „Св. Марина" във Варна.Тазгодишното издание на фестивала ще бъде със състезателен характер.

Международно жури в състав Павел Васев – председател (Изпълнителен директор на Национален филмов център) и членове Вяра Анкова (Генерален директор на Българската национална телевизия), Бетина Кумер (Червен кръст Швейцария), Бепе Чино (режисьор – Италия), Фатик Ишчи (режисьор – Червен полумесец Турция), проф. Темелко Темелков (член на Съвета на настоятелите на МУ-Варна) ще оценява 118-те заглавия, които ще се състезават в три категории: 1) Филми на Червения кръст и на Червения полумесец, които отразяват дейността на националните организации на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят; 2) Документални филми (от тематични области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права); 3) Игрални филми (пълнометражни) с обща хуманна насоченост.

Паралелно със състезателната програма и филмите на Червения кръст и Червения полумесец, зрителите ще могат да гледат специално подбрани заглавия от София филм фест, Панорама на сръбския режисьор Душан Милич, Панорама Златен кукер, Панорама на руското кино, като и редица документални филми на БНТ, рубриката "БТВ репортерите", филми на университетската телевизия MU-Vi TV. Два от важните акцента в 16-тото издание на Фестивала са и информационните категории „70 години от края на Втората световна война" и "100 години българско кино".

В рамките на фестивалните дни ще се проведат срещи и дискусии по актуални здравни и червенокръстки проблеми, демонстрации по първа помощ, кръгли маси, по време на които варненската публика ще има възможността да се срещне с гостите и участниците във Фестивала. Червенокръстци от дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в България, Швейцария, Турция и Нова Зеландия, европейски и български медици, кинодейци и режисьори, сред които Бепе Чино (Италия), Душан Милич (Сърбия), Фатих Исчи и Арман Пеккая (Турция), Харалд Гепхардт (Русия), както и редица любими български актьори ще бъдат гости на фестивала. И тази година организаторите са осигурили безплатен транспорт до СОК „Камчия", който ще тръгва от спирката на ул. Антим I, до Археологическия музей.