"Каръци" с най-много награди на "Златната роза"

  • "Каръци" с най-много награди на "Златната роза"

Филмът "Каръци", чийто сценарист и режисьор е Ивайло Христов, получи голямата награда на 33-тия фестивал на българските игрални филми "Златна роза" за най-добър пълнометражен филм.

Ето и останалите призове:

Журито за пълнометражни филми в състав с председател: Стефан Командарев – режисьор, сценарист и продуцент, носител на наградата “Златна роза” 2014 г. за филма “Съдилището”, присъди още следните награди:

Специалната награда на град Варна - за филма “СЕМЕЙНИ РЕЛИКВИ”, продуцент “Гала филм” – Галина Тонева и Кирил Кирилов, сценарист и режисьор Иван Черкелов, оператор Рали Ралчев. За всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ.

 

Специалната награда за телевизионен филм се присъжда на филма “БАРТЕР” – продуцент БНТ/АРС ДИДЖИТАЛ, сценарий Юрий Дачев и Атанас Киряков, режисьор Атанас Киряков, оператор Иван Тонев. За умението да постига емоционално въздействие със аскетични художествени средства.

 

Наградата за най-добър режисьор се присъжда на Камен Калев за филма “С ЛИЦЕ НАДОЛУ”. За майсторския подбор  и работа с професионални и непрофесионални изпълнители при изграждането  на автентичен и вълнуващ разказ.

Награда за най-добър сценарий се присъжда на Марин Дамянов за филма “СЪБИРАЧ НА ТРУПОВЕ”. За неординерната гледна точка към характерни персонажи от покрайнините на живота.

Наградата за операторско майсторство се присъжда на Веселин Христов за филма “ЖАЖДА”. За майсторска работа със светлината и визуалните решения,  чрез които създава усещане за суша в средата и хората, които я населяват.

Наградата за най-добра женска роля се присъжда на Елена Телбис за ролята й във филма “КАРЪЦИ”. За цялостно изграден образ със силно и запомнящо се присъствие.

Наградата за най-добра мъжка роля се присъжда на Стефан Денолюбов за ролята му във филма “ДОКАТО АЯ СПЕШЕ”. За многопластово изградения образ на изхвърлен от конформисткото време талант.

Наградата за пълнометражен дебют се присъжда на филма “ЖАЖДА” в лицето на режисьора Светла Цоцоркова. За ярък, оригинален и запомнящ се разказ.

Журито присъжда два диплома за индивидуални постижения:

Диплом за музика на Калоян Димитров, за филмите “Виктория”, С лице надолу” и “Сняг”  За убедителната драматургична роля на музиката в различни по жанр и тема филми.

Диплом на Клаудия Кардинале за великодушния жест на една световна звезда към младото българско кино.

Журито за късометражни филми присъди следните награди:

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър късометражен филм се споделя между филма  “СИНЪТ”  - в лицето на режисьора Христо Симеонов, сценаристите Христо Симеонов и Деян Енев и оператора Веселин Христов. За неподправената автентичност на кинематографичното наблюдение и умението с пестеливи детайли емоционално да внуши трагизма в битието на циганите.

И филма “ECCE HOMO” /Това е човекът/ в лицето на режисьора и сценарист Димитър Кутманов и операторката Флора Фечке. За поразяващата експресия на черно-бяло изображение, което превръща една семейна драма в екзистенциална християнска притча без място и извън времето.

На 33 фестивал на българския игрален филм ЗЛАТНА РОЗА бяха връчени и следните награди:

На Съюза на българските филмови дейци – на филма “Семейни реликви”, реж. Иван Черкелов

Награда на гилдия Критика към СБФД – на филма “Каръци”, режисьор Ивайло Христов.

Награда на публиката – на филма “Каръци”, режисьор Ивайло Христов.

Награда на акредитираните журналисти – на филма “Каръци”, режисьор Ивайло Христов.