“Пътят на буквите” с вход свободен в Деня на будителите

  • “Пътят на буквите” с вход свободен в Деня на будителите

Празничен подарък за варненци по случай Деня на народните будители подготвят Национален дворец на културата (НДК) и Фестивален и конгресен център - Варна. На 1 ноември от 18:00 часа в Зала “Европа” на ФКЦ те ще покажат с вход свободен премиерния пълнометражен документален филм “Пътят на буквите” на режисьора Ралица Димитрова.

“Пътят на буквите” е един от първите български кинопроекти, на които НДК стана копродуцент. Филмът е замислен по повод 1200-годишнината от рождението на Методий, по-големия брат от двамата създатели на славянската азбука, и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века от тях. В него исторически документи, паметници и изображения на светите братя в Словакия, Гърция, Македония, Италия, Чехия, Германия, Русия и България, се редуват със съвременни тълкувания за тяхната мисия – понякога спорни, оживели в думите и творбите на хора от различни националности. Целта на авторите му е да разчупят догматично отстояваните разбирания и да разкажат по новому една уж позната стара история, която всички славяни в Европа тълкуват по свой начин.

Защо делото на Кирил и Методий е толкова значимо за всички славяни в най-важните моменти от тяхната история и чак до днес? Кой е св. Методий – помощник и сподвижник на своя по-малък брат Константин-Кирил или истинският покръстител на българи, словаци, чехи и поляци? Отговорите на тези и други въпроси търсят във филма учени от различни държави, деца и артисти, пазители на храмове и легенди, които авторите на лентата срещат по пътя на Кирил и Методий и създадената от тях писменост. На тях ще могат да си отговорят развълнуваните зрители в Зала “Европа” на ФКЦ.