3D филм представя средновековния Шумен

  • 3D филм представя средновековния Шумен

Официалното представяне на филма „Средновековният град Шумен (ХІІІ–ХІV век)” ще се състои на 30 октомври от 17,30 часа в Регионалния исторически музей - Шумен. Той представя 3D възстановка и дигитална визуализация на Шуменската твърдина от късното средновековие, като екипът се е съобразил с добрите практики и водещите европейски и български тенденции в областта на виртуалното представяне на археологически обекти.

Проектът е вълнуващо предизвикателство в търсене на реалните измерения на средновековния град в света на виртуалната археология и триизмерното моделиране. Един след друг оживяват моделите на архитектурните паметници от периода на Второто българско царство. Екипът се е съобразил с добрите практики и водещите европейски и български тенденции в областта на виртуалното представяне на археологически обекти.

Базови данни за създаване на компютърните модели на сградите са книгата на Вера Антонова „Шумен и Шуменската крепост” и съхранените в музея чертежи от богатия научен архив на неуморната проучвателка.

Филмът е с туристическа насоченост и цели да популяризира Шуменската крепост и да представи един модерен разказ за нейната вековна история. Реализиран е с подкрепата на Общински фонд „Култура” при Община Шумен, а партньори са ОП „Общински медиен център”, гр. Шумен, НАИМ при БАН – Филиал Шумен и ПМГ „Нанчо Попович” – Шумен.