Първият бг пълнометражен филм от 30 г. - на "Киномания Варна"

  • Първият бг пълнометражен филм от 30 г. - на "Киномания Варна"

Само утре, 21 ноември, от 11 ч. във Фестивален и конгресен център - Варна в рамките на КИНОМАНИЯ ВАРНА 2015 ще бъде излъчен анимационният филм на Анри Кулев "Пук".
Филмът е екранизация на едноименната приказка на Валери Петров и е първият български пълнометражен анимационен филм от 30 години насам!
Приказното приключение на петгодишната Лили в морските дълбини, срещата й с уж най-грозната и уж най-страшна дълбоководна риба Хрили, преодоляването на опасности и беди, за да се роди едно искрено, дълбоко приятелство, героите и случките от отдавна любимата на вече няколко поколения деца, са в основата на увлекателния филм. Мястото на случващото се дава възможност на Анри Кулев и виртуозните аниматори от екипа му да представят с ярко въображение многоцветната красота на живота под повърхността на морето.
Музиката и песните на Любомир Денев превръщат красивата приказка почти в мюзикъл, всеки герой има своя песен, а под водата „съпровожда” изобретателно нарисуван и анимиран оркестър от риби, раци и други морски обитатели. Гласовете на героите са на Стоян Алексиев (той се появява и на живо), Антон Радичев, Христина Ибришимова, Петя Силянова, Линда Русева, Веселин Ранков.
Анри Кулев е работил с класическа рисувана анимация на хартия. В началото и в края на филма има игрална част, която помага да се влезе в приказката. Оператор е Светла Ганева. Режисьорът-художник не пропуска да напомни, че приказката на Валери Петров вече е част от задължителната програма на децата в читанките.
Анри Кулев е режисьор, аниматор, художник, карикатурист, сценограф, продуцент. Професор е по анимационна режисура в Нов български университет, където преподава от 1993 г. Кулев е възпитаник на Руския държавен институт по кинематография (ВГИК) в Москва, завършва го през 1974 г. Между 1974-а и 1992-а работи в Студия за анимационни филми
„София“.