Селектираха 17 авторски песни за фестивала „Златни искри“

  • Селектираха 17 авторски песни за фестивала „Златни искри“

17 песни на професионални композитори от 9 държави бяха селектирани  за участие в третия  Европейски фестивал на детската песен "Златни искри", който ще се проведе във Варна от 30 юни до 2 юли. Това каза за dobrini.bg Доно Цветков – директор на фестивала. Сред авторите на музика за деца са имена като Александър Савелиев, Хайгашот Агасян, Светослав Лобушки, Румен Бояджиев-син,  Михай Александру/един от най-успешните румънски композитори, представял страната си на финалите на "Евровизия"/,  и др.

Една от основните цели на варненския фестивал е той да стане още една сцена за популяризиране на музика за деца, но вече не само на национално, но и на международно ниво. И вече го постига: в първите две издания на фестивала  бяха представени общо 27 нови песни от България, Италия, Русия, Азербайджан, Малта, Армения, Украйна. А тази година музикалните граници ще се разширят с  песни и  от Сърбия , Румъния, Великобритания, Унгария, Молдова, Беларус. Освен конкурс за нова песен, "Златни искри" ще представи и конкурс за деца-изпълнители.

Лауреатите на първите награди от миналогодишните издания Мирела и Пресияна Димитрови, Мартин Йорданов, руската детска група "Непоседи" ще бъдат сред гостите на фестивала. В съпътстващата програмата  на проявата са включени: представяне на нови стихове за деца от поетесата Райна Пенева, "Разходка по Луната" -концерт -импровизация на Константин Кучев и др. Организатор е фондация "Откритие" с подкрепата на Община Варна чрез фонд „Култура“ и Министерството на културата на Република България.