понеделник, 18 юни 2018 г.

Фортисимо фамилия с безплатен концерт във Варна

  • Фортисимо фамилия с безплатен концерт във Варна

Един от най-интересните проекти на Фортисимо Фамилия – „Приказки за фагот“ идва във Варна с концерт матине в събота, 27.06., като част от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“. Това съобщиха за dobrini.bg организаторите.  От 11 ч. в Градската художествена галерия Фортисимо Фамилия и Софийската филхармония под  диригентството на Мартин Пантелеев ще се срещнат за пръв път в този формат с децата на Варна, за да ги запознаят с фагота – представител на семейството на дървените духови инструменти.

Създаден през ХVI век в Италия, фаготът има експресивен и характерен, богат на обертонове звук, чиято красота ще представи блестящата солистка Сабина Йорданова. На това пътешествие в страната на музиката ще я придружават актьорът Иван Юруков и обичаната от децата актриса Сандра Петрова. Прекрасната музика на Вивалди, Моцарт, Вебер, Шуман, Росини ще пренесе децата в чуден свят от фантазия и изящество.

Програмата Фортисимо Фамилия се осъществява благодарение на Фондация "Америка за България" и в партньорство със Софийската филхармония.

АРТИСТИТЕ

Сабина Йорданова e талантлив инструменталист, който завършва НМУ „Любомир Пипков” в София с пиано и фагот. Продължава образованието си във Висшето училище за музика в Кьолн, Германия. Учи още в редица престижни учебни заведения в Ваймар и Франкфурт на Майн в Германия и Талин в Естония. Този път Сабина ще се превъплати в нова роля, за да разкаже заедно с актьорите на Фортисимо Фамилия една история на сценариста Александър Чобанов, която поставя противоречивата и същевременно поучителна тема за децата и телевизията.

Иван Юруков пък ще изиграе един от най-модерните призраци на нашето време, този, който излиза от “кутията” в хола. Актьорът е неизменна част от семейството на Фортисимо като режисьор на видео материали към “Приказки за перкусии” и “Приказки за пиано” и режисьор на концерта "Приказки за пиано". Иван Юруков завършва НАТФИЗ през 2004 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. От 2005 г. е в трупата на Народния театър. През този сезон той играе в спектаклите „Престъпление и наказание”, „Балът на крадците”, „Идеалният мъж”, "Осъдени души", „Мизантроп”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Слуга на двама господари”.

Сандра Петрова се утвърди като един от най-обичаните актьори на Фортисимо Фамилия. След като спечели сърцата на деца и родители в "Приказки за тромбон и туба" тя се завръща с още повече от заразителната енергия, която носи. В момента играе в Националния музикален театър “Стефан Македонски” в спектаклите “Аладин”, “Лелята на Чарли”, “Бал в Савой”. Играла е в спектакъла на Любомир Денев “Алис в страната на сънищата” през 2012, а през 2013 участва като помощник-режисьор, хореограф, организатор и актриса в Независимия младежки проект “Алис в страната на сънищата”. Част е от актьорския екип на предаването “Бърколино” по БНТ – в ролята на Бъркобунта.