понеделник, 18 юни 2018 г.

„Родопска легенда” - за първи път пред варненци

  • „Родопска легенда” - за първи път пред варненци

    Светлин Русев

Тази вечер започва гостуването на Русенската опера във Варна в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Русенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров ще представи концерт със силна и респектираща програма. 

За първи път пред варненци ще прозвучи „Родопска легенда” – вариации за симфоничен оркестър на композитора Анатолий Вапиров, популярния създател на джаз фестивала във Варна.

След това един световнопризнат русенец - цигуларят Светлин Русев, ще изпълни заедно с Русенската филхармония Рапсодия „Циганка” от Морис Равел.

Във втората част на концерта варненската публика ще се срещне за първи път с Месата за солисти, хор и оркестър „Въоръженият човек” - творба, създадена на прага на новото хилядолетие от уелския композитор и диригент Карл Дженкинс, който оглавява класацията на 10-те най-ярки съвременни композитори в света. Това е произведението, чиято блестяща интерпретация на „Мартенски музикални дни” в Русе и на „Европейския  музикален фестивал” в София донесе престижната музикална награда „Кристална лира” за оркестъра на Русенската опера и диригента Найден Тодоров миналата година.

Участват солистите на Русенската опера Мария Цветкова, Андреана Николова, Александър Баранов, Момчил Миланов, Пламен Бейков, хор „Дунавски звуци” с диригент Стелияна Димитрова и хор при Детско-юношеската опера във Варна с диригент Ганчо Ганчев.

Въоръженият човек“

Творбата е поръчка на музея Royal Armouries (Национален музей на оръжия и доспехи) във Великобритания за тържествата по повод настъпването на 2000 година и е в памет на жертвите на войната в Косово. Актуално с посланията си, с драматизма и оригиналността на изразните музикални средства, от създаването си до днес произведението често се изпълнява от професионални и любителски състави в цял свят. „Меса за мира“ се базира на традиционната католическа меса, която Дженкинс комбинира с други източници, главно на народната песен L' Homme armé от XV век (в първата и последната част). Гай Уилсън, тогава директор на музея, подбира текстовете. Освеносновните текстове, типични за католическата меса, той включва и цитати от други религиозни и исторически източници - от ислямска молитва, от Библията и Махабхарата. В творбата има и текстове на писателите Ръдиард Киплинг, Алфред Тенисън и Санкичи Тоге, който е оцелял от бомбардировките над Хирошима, но умира от левкемия няколко години по-късно. Безспорно „Въоръженият човек“ е творба, която кара хората да се замислят върху ужасите и разрухата, които носи една война, и да повярват, че съдбата им е в техните ръце, да вярват, че могат да преодоляват злото заедно независимо от пол, раса и религия.

Русенската филхармония

Съставът на Русе е създаден в началото на 1919 г. и вече има огромен репертоар. Традиция са премиерите с национално значение. Редица творби на Шостакович, Прокофиев, Канчели, Хиндемит, Рихард Щраус, Парашкев Хаджиев, Константин Илиев, Красимир Кюркчийски се изпълняват за първи път в Русе. Работил е с най-добрите български и чуждестранни диригенти, сред които Курт Мазур, Карло Цеки, Евгений Светланов, Валерий Гергиев, със световноизвестни изпълнители, сред коитоСвятослав Рихтер, Рудолф Керер, Игор Ойстрах, Леонид Коган, Руджиеро Ричи, Владимир Спиваков, Франко Петраки, Робърт Коен. Едно от паметните събития в историята на оркестъра е съвместната му работа с Дмитрий Шостакович и авторската премиера на неговия Втори клавирен концерт през 1958 г. Оркестърът е инициатор и домакин на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ и на фестивала „Зимни музикални вечери“. Участник е в престижни национални и международни фестивали, гастролира в Германия, Полша, Австрия, Швейцария, Италия и Франция. Притежавамножество записи в „златния фонд“ на БНР, БНТ и Берлинското радио, както и записи на грамофонни плочи и компактдискове.

Найден Тодоров, диригент

Найден Тодоров е сред най-ярките български музиканти от младата генерация. В края на 2012 г. той печели наградата на публиката „Кристална лира” за националната премиера на операта „Нос“ от Шостакович (втора „лира“ за диригента, след присъдената му през 2005 г. за изпълнението на Втора симфония от Малер със Софийската филхармония). Диригентският му дебют е на 16 години, като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив. , където създава Младежки оркестър „Пловдив”. Завършва Виенския университет за музика, специализира в Йерусалим, Израел по покана от фондация „Бърнстейн“, в Челси университет, Великобритания. От 2004 г. е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от сезон 2005-та е директор на Държавна опера - Русе. Работи с различни оркестри в България и чужбина, със световноизвестни имена от музикалната сцена, участва и в десетки международни фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ. Получава множество награди от наши и международни конкурси.

Светлин Русев

Светлин Русев е носител на награди от престижните конкурси в Индианаполис, „Лонг-Тибо“, в Мелбърн, Сендай в Япония, работи с диригенти легенди, сред които и Йехуди Менухин, редовно е канен за участия в престижни фестивали по света. Той е съорганизатор на фестивала Les Classiques de Val d'Isere, член е на вече утвърдените по сцените трио „Русев – Салке - Розанова“ и ансамбъл „Тангисимо“. От 2005 г. е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Радио Франс. От 2007 г. е главен гостуващ концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул. Удостоен е с две от най-престижните у нас награди: „Музикант на годината 2006“ и „Кристална лира 2007“. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж.

Билетите за концерта са на цени от 6 лв. и могат да се купят от касата на ФКЦ.

Гостуването на Русенската опера на ММФ "Варненско лято" продължава на 1 и 2 юли със спектаклите "Процесът Мерилин Монро" от Баумгартнер и "Спящата красавица" от Чайковски.