понеделник, 18 юни 2018 г.

Годишните времена на три епохи в концерта на "Московски виртуози"

  • Годишните времена на три епохи в концерта на "Московски виртуози"

Звездният ансамбъл „Московски виртуози“, покорил публиката в Европа и света, ще изнесе утре един от най-очакваните концерти на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Българската публика, а и публиката по цял свят, обича създадения от Владимир Спиваков оркестър заради изключителните качества на всеки един от оркестрантите и на ансамбъла като цяло, заради виртуозните изпълнения, заради перфектно подбираната винаги програма. За срещата си с варненската фестивална публика този път московчаните са подготвили стилна музикална разходка из годишните времена на три епохи – барока, романтизма и нашето време. Концертът им е на 3 юли (от 19 ч.) в зала 1 на Фестивалния и конгресен център и включва изпълнението на „Четири годишни времена“ на Антонио Вивалди, „Годишните времена“ на Пьотр Илич Чайковски и „Четири годишни времена“ на Астор Пиацола.

Оригиналната партитура на „Годишните времена” на Чайковски е за пиано. Творбата включва 12 изящни пиеси, които съответстват на дванадесетте месеца от годишния календар, като всяка е със свое име. Представлява своеобразна музикална енциклопедия на руската душевност, бит и култура. „Годишните времена“ са и скъпи за сърцето на композитора спомени, житейски епизоди и срещи, те са израз и на огромното му преклонение пред безкрайната руска природа,пресъздадена живописно и страстно. Всичко това поставя „Годишните времена“ сред най-често изпълняваните произведения в цял свят както от пианисти, така и в аранжимент от оркестрови състави.

И „Четири годишни времена“ на Вивалди са сред най-често изпълняваните произведения в цял свят и от професионални, и от любителски състави. Обича ги и публиката, и навсякъде ги посреща възторжено. Това са четири тричастни цигулкови концерта, всеки от които носи името на съответния сезон – пролет, лято, есен, зима. И в четирите знаменитият венецианец е вградил духа на своето време, своята страст към италианската природа, към нейното многообразие и непредвидимост.

Буенос Айрес, малко след средата на миналото столетие. Град на контрасти и на страсти, на светлина и на мрак, на любов и на омраза, на възход и падение. Градът на един уникален талант, на създателя на един нов музикален жанр - танго нуево, на световноизвестния днес аржентинец Астор Пиацола. Буенос Айрес е „музата“ на композитора, която го вдъхновява и за създаването на забележителния танго цикъл „Четири годишни времена“. 

Това своебразно пътешествие във времето на музикалните сезони ще подари на варненските ценители оркестър „Московски виртуози“ в концерта утре, който обещава да се превърне в едно от големите събития на Лято 2015 в България.

Оркестър „Московски виртуози“

През 1979 г. Владимир Спиваков, изключителен виртуоз цигулар, със свои приятели и творчески партньори, предимно лауреати на международни конкурси, както и солисти и водачи на групи в най-добрите московски симфонични и камерни оркестри, основават камерен оркестър и го наричат „Московски виртуози“. И още със създаването си съставът налага най-висок стандарт на изпълнение. Годините на обща работа са труден, но успешен път на обединяване на виртуозни музиканти, всеки един с ярка индивидуалност, за да се превърне формацията в прецизно организиран ансамбъл от световна величина със собствен изпълнителски стил и огромен репертоар. Всяка година оркестърът изнася над 100 концерта, най-вече на турнета, чиято география е обширна - Русия, бившите територии на Съветския съюз, Европа, САЩ, Канада, Турция, Израел, Китай, Япония. Във всички страни виртуозите свирят в най-добрите и престижни концертни зали,сред които „Концертгебау“ в Амстердам, „Музикферайн“ във Виена, „Албърт Хол“ в Лондон, театър „Шанз-Елизе“ в Париж, „Карнеги Хол“ и „Ейвъри Фишър Хол“ в Ню Йорк, Santory Hall в Токио, но и на обикновени места в малки градове. Да развълнува публиката емоционално, да завладее интелектуално всеки слушател, дори незапознатия, да го дари с удоволствие от срещата с музикални шедьоври, да породи желание отново той да дойде на концерт, са най-важните цели, които стоят пред  „Московски виртуози“.

От създаването на оркестъра негов главен художествен ръководител и солист е Владимир Спиваков – изключителен цигулар и диригент. Благодарение на маестро Спиваков и неговата  всеотдайна дейност, посветена на състава, продължаваща повече от три десетилетия, „Московски виртуози“ днес са несъмнено сред най-добрите в света.