понеделник, 16 юли 2018 г.

Ансамбли от Европа ни пренасят в Барока и Ренесанса

  • Ансамбли от Европа ни пренасят в Барока и Ренесанса

Като истински посланици на отминалите епохи „Les Ambassadeurs”, “Льо тандр амур” и “Маркиз” идват на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2015“ с любов към музиката отпреди няколко столетия, със старинни инструменти, а понякога дори и с исторически костюми, които ще посветят варненската фестивална публика в концертните практики от миналото.

Един от силните акценти на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през годините е присъствието на ансамбли за старинна музика, изпълнителите в които използват инструменти от съответната епоха, а и често са облечени в старинни костюми. И тази традиция се запазва и обогатява, защото е изключително привлекателна и атрактивна, както за публиката, така и за специалистите заради възможността за среща с един отминал, но вълнуващ свят. Нещо повече, тази традиция се превръща в запазена марка на „музикалното лято“ в морската столица на България. Затова с интерес се очакват и тази година гастролите на състави, които ще изпълняват старинна музика. Техните изяви са обединени в цикъла „Изкуството на Барока и Ренесанса“ (20 – 22 юли), а мястото, където ще могат да се чуят и видят, е историческата среда на Художествената галерия „Борис Георгиев“.

Артистично предизвикателство идва от Испания и от ансамбъл “Льо тандр амур”  на 21 юли от 19 ч. Люсиен Панон – цигулка, Себастиен  Перин – барокова флейта, Катрин Елкин – обой, Ликсаниа Фернандес – виола да гамба, и Естебан Мазер – клавесин, ще представят традициите на една изключителна музикална династия – на фамилия Бах. В програмата си те са включили произведения от Йохан Кристоф Бах, Карл Филип Емануел Бах и от самия титан - Йохан Себастиан Бах.

Финалните акорди на цикъла „Изкуството на Барока и Ренесанса“ ще постави ансамбъл “Маркиз” от Унгария на 22 юли от 19 ч. Ласло Блашкович – контратенор, Юдит Блашкович-Фелшеги – колоратурен сопран, Марта Гал – клавесин, Каталин Калай – барокова флейта, Агнес Калай – бароково виолончело, и Майкъл Джеймс Райън – актьор, ще разкрият пред публиката вълшебството на музиката и словото на Барока. Мотото на тяхната програма е „Тайният език на ветрилата“.

По традиция във Варна концертите на състави за старинна музика обикновено не приключват само с многократните бисове и отзвучаването на последните ноти. След тази „официална“ част започва „неофициалната“. Публиката иска да разбере повече за историята на инструментите, да ги разгледа по-отблизо, да разговаря с творците за това каква е разликата между тях и тези от нашето време. И някак от само себе си всеки „старинен“ концерт се превръща в незабравимо преживяване, в истински празник и за изпълнители, и за зрители.