четвъртък, 23 май 2019 г.

Варненка композира натурални аромати

 • Варненка композира натурални аромати
 • Варненка композира натурални аромати

Парфюмът не трябва да замаскира индивидуалния ни мирис, а да го допълва, твърди Валентина Славова. По професия тя е икономист, но в момента се занимава с ароматерапия и натурална парфюмерия – интерес, който открива случайно, но той преобръща живота й.

 • Какви парфюми правите и с какво те са по-различни от останалите в търговската мрежа?
 • Като цяло, натуралната парфюмерия все повече се популяризира, защото е различна. В конвенционалната по-скоро един парфюмерист трябва да бъде химик, за да познава химическите съединения, които влизат в състава. Докато в натуралната трябва да умееш да разпознаваш етеричните масла и техните аромати, защото те са коренно различни в природата, т.е. има масла, които не могат да се имитират дори по синтетичен път. Това прави натуралните аромати уникални. Всяка година в зависимост от климатичните условия реколтите могат да дадат различен аромат на един и същи вид растение. Аз се стремя се да изготвям парфюми, които да допълват индивидуалността на човека, т.е. не просто парфюм, който да замаскира индивидуалния аромат на всеки човек, а по-скоро да го допълва в емоционален план.
 • Как се случва това? Как композираш ароматите?
 • Моите парфюми имат много общо с музиката. Както в музиката, така и тук говорим за нотки. За да се получи хармоничен аромат и цялостен завършек на един парфюм, трябва по такъв начин да се подберат ароматите, че да имаме преливане от най-върховите нотки, които се усещат първо, това са най-летливите аромати, към средните, които обикновено са цветните и тревистите, до балсамовите базови нотки. За да построим един хармоничен парфюм, ни трябват познания в тази област. Някои аромати се съчетават с всички други, но има и такива, които не могат да се съчетаят с нищо, т. нар. сухи аромати. С тях трябва да се борави по-внимателно, защото може да бъдат убити в една композиция от по-острите и сладникави.
 • Как разбираш кой аромат за какъв човек е подходящ?
 • Когато се срещна с един човек за първи път, за мен е най-важно усещането, което имам за него. Той самият също казва какви аромати харесва, дали по-сладки или по-остри. Според неговото емоционално състояние и това, което се стреми да балансира, се избират такива аромати, които да допълнят неговата същност. Защото всеки се стреми към баланс, който ни кара да бъдем щастливи. И целта на аромата е точно тази – да допълни човека.
 • Откъде се появи у теб интереса към аромотерапията и натуралните аромати?
 • Когато забременях с второто си дете, то донесе в живота ми ароматите. Харесвам цветята от дете и те винаги са ме привличали. Но специално към натуралната парфюмерия получих увлечение тогава, защото развих непоносимост към синтетичните аромати и си зададох въпроса: Защо? Този въпрос преобърна живота ми. Оттогава започнах да се занимавам с аромотерапия, защото тя е много свързана с натуралната парфюмерия. Ако знаем как маслата действат на психическо и емоционално ниво на човека, можем да направим един парфюм така, че освен за ароматизиране, той да бъде влияе и на психиката на човека. Етеричните масла въздействат не само на физиката ни, първо те влияят на нашата психика и на определени центрове на мозъка ни, от което и предизвикват различни емоции.
 • Ако искаме да сме по-будни, по-концентрирани, какви аромати би трябвало да използваме?
 • Това са най-високите нотки в парфюма, най-летливите. Това са ароматите, които отговарят на нашите по-високи чакри на енергийно ниво. Това са ароматите от розмарин, мента, почти всички цитруси, но най-вече лимон, бергамонт, лайм. Те действат на нашата концентрация много добре. Като допълнение може да се добави и аромат, който да действа леко успокояващото, защото когато човек е напрегнат, той няма как да се концентрира. Ето защо трябва да се получи баланс между успокоение на нервната система, каквато роля играе лавандулата, заедно в комбинация със силно събуждащи и енергизиращи аромати, каквито са цитрусовите.
 • А защо си боса в момента? (Намираме се на Узана Поляна фест, температурата навън е не повече от 16 градуса и току-що е валяло.)
 • Когато съм сред много хора, усещам силно енергията им, и това малко ме разконцентрира. Затова се занимавам с масла, затова имам увлечение и към камъни, всичко, което е свързано с природата. Така се заземявам и се чувствам много уверена, не се разпилявам.