Казанлъшкият учител на медалисти мечтае за манастир на физиката

  • Казанлъшкият учител на медалисти мечтае за манастир на физиката

    Снимка: starozagorskinovini.com


Националната школа за млади физици в Казанлък, водена от 67-годишния учител Теодосий Теодосиев е на път да се сдобие със собствеността на сградата, в която в момента се помещава. На правителственото заседание в сряда предстои да се представи доклад по казуса, а държавата да предостави безвъзмездно зданието за нуждите на кръжока, съобщава "24 часа".

Преподавателят води курсовете от близо 40 години, но в момента групите се обучават полулегално в пустеещата сграда на бившия Техникум по хидравлика в града. Една от големите мечти на Теодосий Теодосиев е да изгради своя "манастир на физиката". Така той нарича мястото, на която най-добрите му ученици, "таланти и гений", ще мога да се усамотяват и далеч от светския шум и изкушения да творят науката си, да експериментират. През 2000 г. за целта той купил изоставеното училище в забутаното тревненско село Бъзовец, но поради липса на пари не е успял да го ремонтира и подготви за новата му мисия.

Днес в школата  в Казанлък обаче, съвсем безплатно всяка събота и неделя с физика се занимават  над 60 ученици на различна възраст от цялата страна. Преподавателят получава допълнително заплащане от държавата като всеки свой колега, който води кръжок. "Някой може и да спре след 20 учебни часа, аз никога не спирам", обяснява преподавателят по физика в казанлъшката Природо-математическа гимназия.

В школата може да се запише всеки желаещ ученик, стига да може да пътува до Казанлък през уикендите. Няма приемен изпит и изисквания за ниво на знанията. Целта е да се подготвят бъдещите кандидат-студенти за университетите, а участията в състезания и олимпиади и успехите там се оказват странична дейност, по думите на Теодосиев. Той преподава на тийнейджърите физика на университетско ниво за първи и втори курс - "дълбока теория и експерименти". И пояснява, че в 99 процента от случаите, когато негови възпитаници са носили медали от олимпиади, задачите са били непосилни и за студенти-физици.

"Не казвам, че подготвям сам медалистите. Правим го заедно с колегите, които им преподават физика в техните училища, в школата надграждаме", допълва Теодосий Теодосиев, който заради успехите си е и почетен гражданин на Казанлък.

Първият негов ученик, който донесъл в България златен медал от олимпиада по физика, бил казанлъчанинът Петко Динев. Случило се през 1977 година, състезанието било в тогавашната Чехословакия. Днес Петко вече е виден бизнесмен в САЩ, който произвежда камери, които продава на американското правителство и, с които ловят контрабандисти, гордее се Теодосиев.

Той признава, че физиката е най-трудният учебен предмет. "В САЩ дават точки за знания и трябва да натрупаш определен брой точки, за да завършиш образованието си. Неслучайно за взетите изпити по физика там дават най-много точки", обяснява учителят, но и допълва: "В същото време физиката е област на изящната словесност".

С други думи, за да бъдат запалени учениците по физиката и по "законите на дядо им Ом и другите физици", предметът трябва да се преподава интересно. Това се разбира най-добре, ако човек присъства на поне едно занятие в школата по физика.

Там режимът е свободен, повече от академичен - всеки влиза в класната стая и излиза, когота реши, не се води дневник за присъствие. "Човек трябва да реши 10 хиляди задачи и готово. За да стане това, първо вземате един чук и чупите у дома телевизора, защото не ви трябва никъкав телевизор. Не ви трябва и компютър, няма да гледате порно", обяснява простичко учителят на възпитаницити си, които го гледат в очите, без да гъкнат.

После им предлага за решат заедно "една смешна задача", в която има и огледало, и две буболечки и други неща, които само ще объркат непосветения. Теодосиев започва да пише и да чертае вектори върху черната дъска и са обяснява. Да, в школата, която ражда най-добрите физици-уеници в България, работят с черна дъска, разноцветни тебешири и гъба, като е било и в детството на учителя. Дали това ще се промени скоро, сигурно зависи и от предстоящия ремонт на базата.

След като стигат до отговора на задачата, Теодосиев обяснява на учениците си защо е смъртоносно опасно да си прост с пример от живота. Имал приятел в казанлъшкото село Горно Изворово. Направил си човекът вила и когато дошъл ред да търка с машина мозайката по стълбището, пуснал 380 волта и токът го убил. Не бил ходил достатъчно на училище мъжът, не бил учил физика, за да знае за напрежение и сила на тока.

Като едни участници в "Сървайвър", които при една задача получили дърва и бинокъл, за да си запалят огън, но не успели, защото не се сетили как да направят това с помощта на двете лупи от бинокъла. "Е, вие го знаете и на тяхно място няма да ядете червеите сурови, а печени", обръща го на майтап преподавателят и задава нова задачи - за две шамандури, свързани помежду си с кабел, по който протича електричество. Тук вече замирисва не само на море, но и на бракониерство.

"Само че вие няма да ловите риба с ток", продължава преподавателят. "Това е престъпление, а и в нашите реки няма достатъчно риба. Виж, в Русия е друга работа - знаете ли как готвят тяхната рибена чорба, която наричат уха? Първо варят дребната риба, после я изхвърлят и оставят само бульона. В него варят средната като размер риба и пак я изхвърлят, като пак оставят само бульона. Накрая сваряват в него чорбата с най-едрите риби и я сервират", изоставя за миг задачата учителят, за да се върне след миг съвсем сериозно към чертежите си върху черната дъска.

В школата на Теодосиев се учи не само в учебно време, но и през лятната ваканция. Тогава се провежда прочутите летни школи по физика. Засега община Казанлък е предоставила на учителя две смени от летния си лагер в местността "Паниците" над Калофер, в които за заниманията си в планината идват физици от цяла България.

Проблемът е, че базата там не разполага с достатъчно голяма зала за уроците и затова на срещата в петък Бойко Борисов е наредил на хората си да прегледат дали някъде в страната няма подходяща държавна база за летен лагер с голяма зала за заниманията. Ако не се намери, ще строят зала на "Паниците".

Досега България е получила 105 различни медали от ученически световни първенства и олимпиади по физика, две трети от тях са за възпитаници от школата на Теодосиев. Учителят скромно пресмята, че толкова медали имат Франция и Англия, взети заедно. Вероятно с високи отличия ще се завърнат и петте момчета, които заминават тези дни за руската столица Москва, където на 27 ноември започва олимпиада по експериментална физика.