Да скочиш с бънджи на 80 години

  • Да скочиш с бънджи на 80 години

    Летящата Пепи - щастлива и заредена, след поредния й парашутен скок.

    Снимка: Личен архив

За петдесетте и един нейни скока се изписа и изговори много. 80 годишна по възраст и поне 25 годишна по дух. Пенка Балева от Варна. Зодия близнаци. Как да я наречем представител на пенсионерите в България, когато усещането да контактуваш с нея, е като да си говориш с приятелка на 30 години. Жива, с лесно запалим плам в очите и звън в гласа. В края на миналата година 80-годишната дама скочи за 13-ти път тандемен парашутен скок край Монтана. Посвети полета си на пенсионерите с думите „Изпращам на цяла България лъч светлина от купола на небето от височина 3500 метра. Отправям към всички моите пожелания за здраве, висок дух и сполучливи полети на всеки в неговата област”. Опитах се да усетя къде се корени тази жизненост, какво има тя, различно от повечето български пенсионери? Никак не беше трудно.

Че е била буйно дете, позволявала си е да бъде палава като всички деца, стана ясно от словесното пътуване назад в годините. Възпитанието и дисциплината, характерни за поколението и обаче не са и позволявали да бъде извън нормите и правилата. Значи другаде се корени разковничето за смелостта на варненското неостаряващо момиче. Самата тя намира причината в младите си приятелки. Разбира се, поддържа контакти и със свои връстнички. Но много от приятелите и са по-млади от нея, носят духа на друго поколение и тя неминуемо се чувства по-млада с тях.

Пенка Балева поддържа форма с 15 минути гимнастика всяка сутрин. Казва го с пренебрежение, но аз отбелязвам това важно обстоятелство като отметка за тези, които биха се запитали как един 80 годишен организъм може да се справи със скокове с бънджи и скок с парашут. Преживяла е два инфаркта, има три байпаса и съвсем леко се е притеснила преди последния скок от Аспаруховия мост във Варна. Първият и скок е бил на 2 август 2002 г. 12 години по-късно – на 2 август тази година, Пенка Балева скача отново, юбилейно, точно в 12.00 ч., когато е роден малкият и син.

Година след година и месец след месец смелата дама си е изработила усет към тялото и започва да се вслушва в него. Зрелищните скокове тя запазва като хоби, но щади организма си, внимава с резките движения. Наскоро по време на банкет е предпочела да не изиграе любимото си Еленино хоро, защото знае, чувства, че е дошло време за успокояване. Според нея пенсионерите, които запазват духа си силен със сигурност имат до себе си вярна половинка, хоби, деца, добри приятели. Там се корени духа на един възрастен човек в България. Пенсионерите у нас са апостоли, те са клетници. Доживяха след толкова много години работа и отдаденост да бъдат унизени, смачкани, изтормозени с мизерни пенсии и недоимък. Как да оцелее сам човек с толкова малко пари на месец ако няма деца, които да му помагат, как? – пита се достойната и силна варненка. След всичко казано за сламките, спасяващи пенсионерите, излиза, че любовта на нейния съпруг е най-силната опора, която я крепи през годините. 62 години те са неотлъчно един до друг, от 58 години са женени. И през всичкото време тя има до себе си разбирането, рамото, силата и приятелството на човек, който се бои от смелите и хрумвания, но я разбира и подкрепя, чака я след всеки инфарктен скок и бди над нея. Негови са силните думи, изречени преди години след поредния скок ”Вода и жена тръгнат ли, нямат спиране”.

Пенка Балева е била участъкова акушерка през целия си работен стаж. Пътувала е в четири села, за да изражда бебета. Имала е трудни, но смислени години, в които е помагала за идването на новите животи. За да доживее пенсия от 202 лв. 300 лева на месец са само лекарствата за нея и съпруга и. Заниманията и мероприятията в пенсионерски клуб „Одесос” до голяма степен разнообразяват както нейното, така и ежедневието на приятели и връстници. Много бурен клубен живот развиваме, твърди варненката с гордост, ходим по екскурзии, театри, концерти, веселим се и общуваме пълноценно един с друг.

Пенка Балева има зад гърба си 38 бънджи скока, 5 от които на Витиня, останалите – във Велико Търново, пещерата „Проходна” край Калугерово и на Аспаруховия мост във Варна. Неин е световния рекорд по скок с парашут от 5000 метра на тази възраст. Не желае да се вписва в рекордите Гинес. Няма нужда от подобен трофей. Истинският трофей се случва в душата ми – казва дамата с младо сърце. Нейна неосъществена мечта остават 10-те най-опасни скока с бънджи, сред които един 216 метров мост в Африка и кулата на Макао в Хонг Конг. Има и една мечта, която още не е прежалила. Много ще се радва ако някой и помогне да скочи от един обозрим европейски мост в гр. Инсбруг, Австрия, недалеч от границата с Италия. Мостът е дълъг 700 м. , а височината му е 190 м.

Няма тема, на която да не може да се говори с будната Пенка Балева. Жива, любопитна, многопластова, типичен представител на зодията си, тази жена е успяла да направи невидим скок назад в биологичното си време на земята. Пожелавам и да бъде здрава, за да покори всичките си мечти и да продължава да заразява с младост всички, до които се докосне.