вторник, 23 юли 2019 г.

Да живееш и работиш в рая: Възходът на “дигиталния номад”

  • Да живееш и работиш в рая: Възходът на “дигиталния номад”

    Снимка: b2b Media

Омръзна ли ви да прекарвате дните си от сутрин до вечер, затворени в офиса? b2b Media представя Ана Харт  - един от новите професионалисти, които избират различен лайфстайл - грабват компютъра и и си избират екзотично работно място – в Бали, например. “Пишейки тези думи, показалеца ми залепва потно по клавиатурата. Вдигна ли поглед от екрана, виждам надигащата се пара от съседните оризови поля. Както при всяко работно място се чува постоянното глухо бучене на средата: врящо кафе, групови срещи, украсени с жаргон като: “тъчбейз”, “позициониране”, “принцип на обратна връзка” и “стимулиране”.

Но Hubud, или “Hub-in-Ubud” в Бали не е от конвенционалните офиси. Сградата е от бамбук и дърво с външно органично кафене и красива градина, минирана с барбарони – и маймуни, тъй като е само на 100 метра от известната Маймунска гора до град Убуд. За всеки, който някога се е връщал от почивка и е пожелавал да може да остане вечно, тук можете да изживеете тази мечта – и да работите в рая.Това е едно от бързо нарастващите места, където самостоятелните професии, едноличните търговци и малките компании наемат бюра и делят разходите за принтери и кафе машини. Но дори и в тази популярна, бързо развиваща се дестинация, Hubud остава отдалечен – и неговото общество от 250 постоянни обитатели вярва, че този наистина красив офис е работното място на бъдещето. Все повече и повече работни места стават преносими, тъй като работата е предимно във виртуалното пространство. От такава обстановка се възползват не само уеб дизайнерите и писателите, но и модните дизайнери, фотографите, моделите, търговците и дори някои лични лекари.

„Като журналист на самостоятелна практика, аз отдавна преминах на работа на споделено работно място. Работех за Нетил Хаус в Хакней, източен Лондон, където делях студио с дизайнер на бижута, колекционер на предмети на изкуството и фотограф. Използвайки колело, за да стигна до работа, избирайки сама работните си часове и съквартиранти, имам чувството, че съм късметлийка, особено сравнено с годините, които прекарах, работейки дълги часове като служител на офис. Чувствах се добре, докато не разбрах за Hubud. Самостоятелната работа в споделена среда е първата крачка към свободата за все по-голям брой изнервени, амбициозни млади професионалисти, а втората фаза е пълна “независима локация”, още позната като “дигитално номадство” - споделя Ана.

Във Великобритания, хиляди IT специалисти са разменили Лондон за по-достъпните и дружелюбни Бристоу, Брейтън и Бирмингам. Там има модерни хъбове за технически работници и нови компании, докато комплекса Innovation Birmingham в момента е домакин на около 90 технологични компании. Единственото нещо, което ти трябва е лаптоп и слушалки. Защо да търпите мръсния въздух, градската мръсотия, непрестанния дъжд и високия наем, когато можете да си отворите лаптопа в Тайланд, Австралия или Германия и да се преместите на друга временна локация?

В книгата “Четири часовата седмица: избягайте от работния ден, живейте навсякъде и се присъединете към новобогаташите”, авторът Томоти Ферис рисува картината на новото поколение от слънцелюбиви, босокраки предприемачи. Новобогаташите, определени от Ферис са собственици на бизнеси или хора със свободни професии, които заменят постоянния офис срещу пътешествия и приключения, които те ценят повече от материалните вещи. Вярно е, че пътуването остава върховната цел за Милениумите (родените между 1980 и 2000 г.), а новите технологии и падащите цени на билетите направиха възможно номадското ежедневие.

Австралийският дизайнер Алис МакКал работи от години пътувайки между Бали и Сидни. Кейти и Мили Джаксон, британските дизайнери, създатели на чантите Angel Jackson разделят работното си време между Индонезия и Лондон, носейки със себе си ръчно изработели материали от ателието им в Бали.

Източник: b2b Media