вторник, 23 юли 2019 г.

Варненец направи сам 1000 м. алеи за пешеходци

  • Варненец направи сам 1000 м. алеи за пешеходци

    Снимка: 24chasa.bg

Нова 100-метрова пътека започна бай Илия Костов, варненецът, който стана известен с това, че сам майстори алеи за пешеходци във варненския квартал "Възраждане" – пише в. "24 часа". Достойният българин вече получава материали за строителството от общината във Варна. И сега обаче няма да използва цимент за фугите, което си е чисто негово изобретение.

“Ако почна да искам цимент и пясък, ще трябва дълго да се моля. Затова използвам за фугите ситна пръст”, обяснява бай Илия. Той е щастлив от церемонията "Достойните българи" и от отличията, които получи. "В София казах на Бойко Борисов и Лиляна Павлова да дойдат да видят какво съм направил. Обещаха ми и се надявам заедно с кмета Иван Портних да дойдат на откриването на новата пътека. Тя е около 100 м и е зад блок 10 в кметство “Младост”. Важна е, защото, като завали дъжд, се налага хората да обикалят много, за да избегнат калта”, добавя бай Илия.

70-годишният строител стана толкова ухажван и известен, след като в квартала му, а след това и в целия град научиха за изградените от него между блоковете близо 1000 метра пешеходни алеи. Работи сам от 2007 г. Казва, че го прави за разтуха и разнообразие на пенсионерския си живот. Хората ползват пътеките на Костов всекидневно, но малцина знаят на кого дължат това удобство. Тези, които научиха съвсем скоро, пък свойски го поздравяват и се интересуват къде ще бъде следващата му работа. Съседка го подсетила да направи и ламаринено стъргало за кал. Хората вече започнали да си поръчват какво безплатно да начене майсторът.

Бай Илия обаче гледал по телевизията за едни доброволци, които сами запълнили дупки по пътя, и разбрал, че това е незаконно. “Затова, каквото реша да правя, първо го съобщавам на общината - за да е всичко законно и да не могат да ме глобят”, казва Костов. Преди 7 г. той започнал с малка пътека през калното междублоково пространство. Последната алея, която е направил, е най-използваемата и най-дългата в целия район. След това е поправял стари тротоари и е редил нови, оправял градинките, направил е импровизирани рампи, за да могат да преминават майките от квартала с детски колички.

Доскоро бай Илия събирал материалите за благородната си дейност по строителните сметища. Сега си издейства от общината старите плочки от централния площад да отидат при него за доброволната му инициатива. Работи на ръка с една количка, с която превозва пръстта, и с една мистрия, с която заглажда основата. Ползва и нивел, с който дава лек наклон на пътеките, за да не събират вода. Носи си малко столче за почивки. Бай Илия е професионален строител, който е работил 17 години в бившия СССР. След като съпругата му починала, той се върнал във Варна и сега теши самотата с доброволен труд.