петък, 23 август 2019 г.

За 90-годишнината на Парцалев - кой как си спомня за големия актьор

  • За 90-годишнината на Парцалев - кой как си спомня за големия актьор

Наричаха го „Рицарят на печалния образ“. Така и нямаше да разбера защо, ако не се бях убедила сама, ако не бях видяла тази печал в очите му. Тогава исках да стана актриса и търчах в екстаз зад кулисите след спектаклите на големите ни артисти за автографи, за една усмивка, за две споделени думи, за обмен за енергия. Поколението на родителите ми, както и моето, знаят какво беше Парцалев. Ненадминат комедиант, който само с появата си на екрана и сцената предизвикваше смях. Такъв очаквах да го заваря и след края на спектакъла, вън от образ. Заварих един дълбоко тъжен човек. Сърцат, отзивчив, но тъжен. Само той и близките му знаят защо. Но определено той има място в сърцето ми завинаги. Днес Георги Парцалев щеше да навърши 90 години. Очевидно е оставил дълбока следа в сърцата на много хора, защото днес в цялата страна се провеждат прояви, които да напомнят за безумния му талант, широка усмивка и топло присъствие.

Напусна този свят при доста странни обстоятелства само на 64-годишна възраст.

Столичната библиотека отбелязва годишнината на Георги Парцалев с филма "С деца на море" - от 17:00 часа в американския център на библиотеката на площад "Славейков" 4А.

БНР представя книги за Георги Парцалев - "Сълзата на Дон Кихот", "Тайните на Георги Парцалев“.

Домът на хумора и сатирата в Габрово също отбелязва годишнината от рождението на големия артист с комедии от златното време на българското кино - "С деца на море", "Кит" и "Петимата от Моби Дик". Вечерта, посветена на 90-годишнината на комика, домакините от Дома на хумора ще предложат на публиката среща с актьора Звезделин Минков, най-големият имитатор на Георги Парцалев, Григор Вачков, Петър Слабаков, Никола Анастасов, Тодор Живков и други. Звезди ще представи книгата си „Малки спомени за големия Парцалев“, в която разказва незабравими за него случки и срещи с големия ни комедиант.

Почивай в мир, Рицарю на тъжната усмивка!

Ние ще те помним такъв: