петък, 25 май 2018 г.

Честит 65-ти рожден ден на Васил Найденов!

  • Честит 65-ти рожден ден на Васил Найденов!

    Снимка: programata.bg

За моето семейство той е епоха. Предполагам, че за много от вашите – също. Вече няколко поколения. С песен ще честитим деня, в който преди 65 години е вдишал първата си глътка въздух Васко Кеца. Наричаха го така през 70-те и 80-те години, защото обратно на официалния етикет да се носят обувки, той навсякъде излизаше да пее с кецове. Оправдаваше стила си с особености на краката и удобство, но по-скоро си е било чист вик за свобода, за индивидуалност, за личен стил, които бе много трудно в онези времена да отстояваш. Особено ако официалната конюнктура диктуваше друго.

Легенда на българската естрада, Васил Найденов изпя наистина незабравими песни, които ще се въртят столетия след него, носител е на престижни музикални награди – както български, така и международни. Всеки път когато е бил мой събеседник в студиото, разговорите с него са били дълги, емоционални, забавни, наситени, весели, замислящи, дълбоки. Интелигентен, забавен, малко уморен, но непримирим борец за морална хигиена в българската музика. Непримирим по отношение на таланта в създаването на музика, текстове, изпълнение. Васко винаги се е дразнил когато негов колега излезе на сцената, застане с отворени очи  срещу публиката и започне да пее фалшиво. Професионализъм е името на неговата кариера. И душа. Много душа.

Завършва Строителния техникум „Христо Ботев“, а след това и естрадния отдел на Музикалната академия, специалност пиано, през 1973. Звездата му изгрява през 1979 г., когато печели Първа награда на фестивала „Златният Орфей“, а песента от филма „Адаптация“ е обявена за „Мелодия на годината“. Популярността му расте с месеци. Почти всяка песен, която изпълнява, се превръща в шлагер: „Откровение“, „И утре е ден“, „А дали е така“. Нека си припомним една негова невероятна песен, с което му казваме: здрав и обичан да си, свети, радвай ни, пей и се забавлявай, Васко!