вторник, 22 май 2018 г.

35 години без Джон Ленън. Той просто искаше повече любов в този свят

  • 35 години без Джон Ленън. Той просто искаше повече любов в този свят
  • 35 години без Джон Ленън. Той просто искаше повече любов в този свят
  • 35 години без Джон Ленън. Той просто искаше повече любов в този свят

Представи си,че няма рай

Лесно е, ако опиташ

Никакъв ад под нас

Над нас-само небе.

...

Представи си, че няма държави.

Не е толкова трудно да го направиш.

Нищо, което да убива, или за което да умираме.

И никакви религии също.

Представи си всички хора

живеещи в мир...

Още през 1971 година си го представи Джон Ленън. А ние продължаваме да си го представяме. И то да не се случва. Днес се навършват точно 35 години, откакто един луд застреля Джон Ленън пред жилището му в Ню Йорк. Без мотив. Ей така, за да стане известен. На 8 декември 1980 г. Чапман остава на мястото на престъплението. Новината обикаля настръхналия от омраза свят - Виетнамската война още е прясна рана, Европа е затънала в Студената война, има размирици и военни преврати в Африка, Израел, Индия, Афганистан.

Джон Уинстън Оно Ленън е основател на най-успешната група на всички времена. Еексцентричният британец от Ливърпул заедно с още трима младоци като него подлудиха света по рокендрола. Любовта му към странната японка - артист и пърформър, слага край на "Бийтълс" (според заклетите фенове), но отваря нова ера за Джон Ленън - мирната хипи революция, която ще промени света единствено с любов. Поет, композитор, вокал на "Бийтълс", баща и съпруг, свободар.

Джон Ленън е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. След разпадането на "Бийтълс" се утвърждава като солов изпълнител с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Музикантът участва в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира, заедно със съпругата си Йоко Оно.

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекарва повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум "Двойна фантазия" (Double Fantasy). Три седмици преди официалното му издаване Джон Ленън е застрелян пред жилището си.

Джон Ленън остана завинаги на 40 години. Но песните му ще ни държат отговорни - за доброто, което можем да сторим, но не го правим. Поне засега.