събота, 31 октомври 2020 г.

Бъдни вечер е!

  • Бъдни вечер е!

    Снимка: designurge.com

Съкровена, топла, семейна вечер. Вечер – портал. Никак не е случайно, че тази нощ е срещу 25 декември. Отбелязването и произлиза от древния римски празник "Деня на раждащото се Слънце". Чествал се е в края на декември и се наричал Календи. Този празник е бил разпространен в цялата Римска империя. Въпреки че тя е била политеистична, денят се е почитал от всичките й поданици. С налагането на християнството през 313 г. рожденият ден на непобедимия Слънчев Бог се слива с деня на Рождество Христово. От думата „календи” произлиза и съвременната дума "календар".

Да си припомним, че същината на тази свята вечер не е да се нахраним и да си нагиздим подаръци под елхата! Това е празник за вниманието и мисълта към най-любимите хора. Е, и за подаръци. Изненади. Срещи. Очакване. Нощ за смирение и равносметка. За всичко онова, което сме можели да бъдем, а не сме. Бъдни вечер е  време за обещания наум. Да бъдем по-добри. По-щедри. По-благодарни. Да мечтаем повече. Нощ на носталгия по детството.

Пожелаваме на теб, читателю на Добрини - Бог да даде живот на мечтите ти и благослов на действията ти! Пътят ти да е пълен! Пръскай живот всеки ден и получавай живот и доброта! Нека всички светли сили те закрилят в промените, които предприемаш! Не искай да живееш на върха на планината, защото истинското щастие се намира в начина, по който изкачваме стръмния склон. Да са пълни кошниците с мъдрост и сбъднати мечти! И истинското старо, българско пожелание от тази нощ, та до 10 дни след утре не е „Весела Коледа”, а Слава във висините Богу, и на земята – мир и сред човеците – благоволение!